Kultúra

2015.09.28. 11:36

Új helyen a hangszergyűjtemény

Éppen belakja új otthonát a Leskowsky Hangszergyűjtemény. Október közepén nyitja meg kapuit az egykori Városi Moziban, Kecskeméten.

Popovics Zsuzsanna

Amit a Zimay utcai kiállítóhelyen nagy szakértelemmel bedobozolnak, azt a felújított Hírös Város Turisztikai Központban ugyanolyan gondossággal kicsomagolják, ha kell, újrahangolják. Több mint másfélezer kicsi és nagy, régi és különleges hangszer keresi helyét a gyűjtemény új tereiben.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Három teremben fogadják az érdeklődőket
[/caption]– Hetek óta dolgoznak hozzáértő hangszerészek azon, hogy szállíthatóvá váljanak a hangszergyűjtemény egyes darabjai – osztotta meg lapunkkal a költözés nehézségeit Szilágy Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője. – A leendő új otthonunkban három termet lakhatunk be. A hófehér falak, fehér üveges polcok egyelőre meglehetősen steril hatásúak. Különböző belsőépítészeti megoldások igyekszünk kialakítani a gyűjtemény egyedi arculatát, zenélésre ösztönző hangulatát.

– Mindennek lesz helye?
– Ez most még számunkra is fogas kérdés. A hangszerek jó részét kiállítjuk, de lesznek olyanok is, amiket beraktározunk. Utóbbiak a restaurálásra, felújításra váró darabok, amiket idővel szintén láthatóvá szeretnénk tenni. Több hónap is kell ahhoz, hogy minden hangszer megtalálja a maga végleges helyét, illetve egymásra találjanak terek és funkciók. A költözésben a gyűjtemény munkatársai mellett önkéntesek is részt vesznek. Leginkább a barátaink, zenészek, akik rendszeresen bekapcsolódnak a gyűjtemény életébe, programjaiba.

– Milyen koncepció alapján zajlik a hangszeres honfoglalás?
– Három teremben, két funkcióval működik majd a gyűjtemény. Fő része az emeleten található – a régi erkély és gépház helyén –, ahol rendes nyitva tartási időben fogadunk látogatókat. Itt az egyik teremben múzeum-shopot alakítunk ki, régi és különleges húros hangszerekkel. A jól hangszigetelt belső teremben zömmel fúvós és ütős, magyarul hangos hangszerek kapnak helyet. Itt a felnőttek is kipróbálhatják zenei kvalitásaikat, kiélhetik kreativitásukat a hangkeltés terén. A földszinten, a régi stúdiómozi helyén lesz az oktató- és bemutatótermünk, ami bejelentkezéssel lesz látogatható. Ez lesz a gyerekfoglalkozások helye, itt tartjuk majd az iskolásoknak szánt különleges hangszeres órákat. Ugyancsak itt kapnak helyet az extravagáns ütőhangszereink, valamint Leskowszky Albert különleges hangszertalálmányai.

– Milyen néven futnak majd a termek?
– Hivatalosan most még Hangszergyűjtemény 1-2-3. néven emlegetjük a termeinket (volt stúdiómozi, gépház, erkély). A stúdiómozi esetében megtartjuk a Stúdió nevet, részben a hagyomány miatt, részben utalva új funkciójára, az oktatásra, zenére. A gyűjtemény egyes részeinek térbeli elkülönülése révén az intézményünk működése is változik. Amíg a földszinten csoportos foglalkozás zajlik, az emeleti részen ezzel egyidőben fogadhatja látogatóit a múzeum-shop és a kreatív-tér.

 

Popovics Zsuzsanna Három teremben fogadják az érdeklődőket -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!