Kultúra

2015.09.23. 20:11

Két keréken a hadisíroknál és a hadszíntereken

Örökségtúra két keréken (1945-2015) címmel az érdeklődőket kerékpáros emléktúrára invitálták a napokban. Egykori hadszíntereket és hadisírokat tekintettek meg testközelből Tiszakécske környékén.

Sebestyén Hajnalka

A rendezvényt a Kulturális Örökség Napjai 2015 programjainak keretében szervezte meg a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Magyar Kerékpáros Klub Kecskeméti Területi Szervezete és a MH Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság megyei irodája. A túra témáját a II. világháború befejezésének 70. évfordulója adta.

A rendezvény szakmai koordinátora Hajagos Csaba, a múzeum történész-muzeológus munkatársa volt, aki beszámolt lapunknak az eseményről. Harmincan vágtak neki a Szentkirály-Tiszakécske (Újkécske, Ókécske) - Tiszaugi híd - Szentkirály - Kecskemét 90 km hosszú útvonalnak.
– A rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők – kimozdulva Kecskemétről – testközelből vehessék szemügyre a II. világháború Tiszakécske környéki hadszíntereit, megismerjék azokat a hadisírokat és emlékműveket, amelyek az 1944 októberében Ó- és Újkécskénél elesett hős honvédeknek állítanak emléket. Az egri 20. gyaloghadosztály és a nyíregyházi huszárok Ó- és Újkécskénél – nagy erőket mozgósítva – igyekezték megállítani a Vörös Hadsereg csapatait – mondta Hajagos Csaba.

A kerékpáros emléktúra helyszínein Hajagos Csaba elevenítette fel a 70. évvel ezelőtt történt eseményeket. A Kecskeméti Katona József Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésében folyó kutatások keretében a vidéki események már feltárt történeti vonatkozásairól is beszámolt. – A világháború egyik kiemelkedő pontja a Tiszaugi hídnál 1944 októberétől 1945 áprilisáig elrendelt „malenkij robot” volt, amikor is a lakiteleki orosz parancsnokság napi szinten 450-500 fő férfi munkaerőt kötelezett kényszermunkára a felrobbantott Tiszaugi híd szerkezetének vízből történő kiemelésére. A 6 hónapon keresztül zajló munkálatok nagyon sok halálos áldozatot követelt – tette hozzá.

A rendezvényen többek között részt vett Durgó Tamás százados, a MH Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság megyei irodájának vezetője is, aki a hadisír gondozási feladatokba nyújtott betekintést. Kiemelte az ifjúság szerepvállalását is. Elmondta a kecskeméti Katona József Gimnáziummal jelenleg is tart egy tárgyalás, melynek célja, hogy a diákok az iskolai közösségi szolgálat keretében önkéntes munkaként a hadisírok gondozását, illetve a hadisírok dokumentációs feladatait is választhassák.
A kécskei háborús események pontos megismerésében nagy segítséget nyújtott még Pauk Sándor helytörténész előadása és tábori kiállítása is, amelyet nagy érdeklődéssel követtek a túra résztvevői,  Hársch Ferenc túravezetővel együtt. Közvetlenül a megemlékezés után az Ókécskei Közösségi Házba tekertek el a résztvevők, ahol Szabolcska Mihály és Móra Ferenc kiállítást tekinthették meg. Ezt követően a csapat a Tiszaugi híd felé vette útját, ahol megemlékeztek az ott 70 évvel ezelőtt elhunyt polgári áldozatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!