Kultúra

2015.09.04. 12:07

Élet a manézson kívül

Belestünk a cirkuszi sátor kulisszái mögé. Arra kértük az éppen Kecskeméten vendégszereplő Richter Flórián Arany Bohóc-díjas lovas akrobatát, meséljen egy kicsit a hétköznapjaikról.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

– Mennyit dolgoznak egy nap?
– Nem éljük egy átlagos ember életét, munkánk nem abból áll, hogy 8-tól 16 óráig dolgozunk és kész. Mi egész nap éljük a munkánkat. Ez egy életstílus. Ha ezt valaki nem szereti, nem is marad a cirkuszban. Nekünk reggel edzés van, a délutánt az adminisztratív feladatok töltik ki. Utána készülünk a műsorra, majd jön az előadás és végül a nap zárásaként erősítő edzéseket tartunk. Már most készülünk a jövő évi műsorunkra.

– A gyermekei is fellépnek. Egyértelmű volt, hogy Kevin és Angelina is a szülők hivatását választja?
– Nem volt rájuk erőltetve semmi. Ebben a csodálatos közegben nőttek fel, számukra ez olyan mint egy hatalmas játszótér. Magától jött, hogy ők is akrobaták lesznek. Boldog vagyok, hogy én taníthatom őket.

– Magántanulóként hogyan boldogulnak?
– Éppen a napokban vizsgáztak, 4-es és 5-ös jegyekkel zártak. Angelina 9 éves, negyedik osztályos, Kevin 14 éves, most kezdi el a Táncművészeti középiskolát. Reggel edzenek, utána tanulás következik, még nyáron is. A tanár folyamatosan kísér minket. Emlékszem én is így tanultam, még Japánba is utánam jött a tanár. Leérettségiztem, majd artista diplomát szereztem.

– A gyerekek mit csinálnak szabadidejükben?
– Örökké a szabad levegőn vannak, az állatokkal játszanak. Szerencsére nálunk a tévé és a számítógép csak ritkán kerül elő, persze okostelefont azért mindannyian használunk. Számunkra családtagnak számít Szandra, a 40 éves indiai elefánt, a lovak, a pónik, a lámák, és most új állataink is vannak, albínó szamarak és törpemalac. Emellett van két saját kutyánk is, akik az őrző-védő szerepet töltik be. Nagyon sokat jelentenek számukra az állatok. Minden helyszínen az az első, hogy az állatoknak felállítjuk az istállókat, hogy árnyékban legyenek, csak ezt követi a sátor felállítása.

– Járják a világot, sok nemzet artistáival állnak kapcsolatban. Hány nyelvet beszél?
– Én és már a fiam is öt nyelvet beszélünk, a magyaron kívül angolul, németül, olaszul és románul. Angelina pedig magyarul és olaszul.

– Mikor jut idő pihenésre?
– Négy-öt éve egyáltalán nem voltunk nyaralni. Egész nyáron dolgozunk a Balatonnál, tavasszal és ősszel az országot járjuk, és decemberben az ünnepek idején is több fellépésünk van külföldön. Így számunkra a pihenés novemberre, januárra és februárra marad. Ilyenkor Budapesten élünk a házunkban, az állatok pedig Szadán pihennek. Természetesen nyáron a Balatonban azért mi is fürödtünk, hiszen vasárnap és hétfőn nem volt előadás.

– Könnyen meg lehet szokni a lakókocsiban való életét?
– Nagyon szeretjük, de hozzátenném a mi lakókocsink nem hasonlítható a nyaralók járműveihez. Ez minden szempontból kiválóan felszerelt, tágas és kényelmes.

– Ki főz a családban, ha egyáltalán van idejük a konyhában tevékenykedni?
– A feleségem szívesen főz, de gyakran megyünk étterembe is. Jó időben pedig a társulat sokszor összejön esténként egy grill partira.

– A fellépések idején mennyire ismerte meg Kecskemétet?
Húsz éve járok ebbe a városba, így volt időm felfedezni. Tudjuk, mi merre van, hol lehet jókat enni. Szívesen jövünk ide, ráadásul a vízműdomb környezete a legjobb és legszebb a cirkuszunknak, és a nézőközönség számára sem lehet panaszunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!