Kultúra

2015.09.28. 13:23

Csomiszlóval avatták a borlovagokat

Véget ért a szüret, idén is borünnepet ült a solti Vécsey Károly Borlovagrend.

Popovics Zsuzsanna

Benépesült a solti szőlőhegy pincesora, a helyi borlovagrend meghívására számos bortisztelő ember tette tiszteletét a kisvárosban. 
– A nulladik évet leszámítva 12. éve ünnepelünk a Meleg-hegyen. Idén is sokat dolgoztunk azért, hogy a solti pincesor méltóképpen fogadja a bor szerelmeseit, és népes közönség előtt üssük lovaggá borrendünk új tagjait – nyitotta meg az ünnepséget Kerti István nagymester.
A bor alkotása az értékteremtő ember nemes elfoglaltsága – mutatott rá köszöntőjében dr. Feldmann Zsolt. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár gratulált a solti borrendnek a pincesor rendben tartásához, a helyi szőlőgazdáknak pedig azt kívánta, jövőre is legyen kedvük, erejük a szőlőhegy műveléséhez.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A gyakorlati próbán Hovány Márton bánt legügyesebben a lopótökkel
[/caption]A nyitott pincenapon számos honi borlovagrend tiszteletét tette, egyebek mellett Esztergom, Velence, Székesfehérvár, Dunaföldvár, Kiskunhalas, Kecel, Kiskőrös, Kecskemét képviseletében. Az ünnepségen közel harminc díszbe öltözött borlovag vett részt, Tálos Tamás, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnökének vezetésével. Solt testvérvárosa, Csíkdánfalva küldöttsége is igyekezett eleget tenni a soltiak azon kérésének, hogy kóstolják végig a helyi gazdák valamennyi borát.

Hagyományos ceremóniával avatták fel az új borlovagokat. Előtte a lovagjelöltek borlopási tudományukról adtak számot. Ebben mindenki helyt állt – állapította meg Gulyás Győző kancellár, majd Kerti István nagymester egy csomiszlóval ünnepélyesen lovaggá ütötte Pásztor Imre rendes tagot, valamint Kállai Péter, Kecskeméti Krisztián és Hovány Márton tiszteletbeli tagokat. Mindannyian esküvel fogadták, hogy Solt városát és solti borokat népszerűsítik, hogy a világ szegényes vízkészletét csak ritkán fogyasztják, hogy a borrend névadója, gróf Vécsey Károly aradi vértanú emlékét szívükben őrzik és büszkén emlékeznek rá.
A Nagytanács idén Gulyás Győző kancellár munkáját jutalmazta a borrend által alapított Gróf Vécsey Károly Érdemrenddel.

Felújították a présházmúzeumot

A pincefalu két muzeális présházát ötven évre adta bérbe a helyi önkormányzat a solti borrendnek. Tagja vállalták a pince- és bormúzeum szakmai, műszaki felügyeletét, tárgyi emlékeinek megőrzését és gondozását. A két épületet idén pályázati forrásból felújították. A pincemúzeumban muzeális értékű szőlődarálókat, kosaras préseket, kádakat állítottak ki. A fából épített gépeket és eszközöket mind használták is a solti szőlőhegy egykori pincetulajdonosai. A Meleg-hegy löszbe vájt pincéinek különlegessége, hogy levegőjük télen-nyáron közel azonos hőmérsékletű, némelyik falát nemespenész borítja, ami szintén kedvez a jó minőségű borok érlelésének.  

 

Címkék#solt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!