Kultúra

2015.08.12. 18:57

Fafaragók munkái díszítik a települést

Tizenhét éve szépítik a település közterületeit, intézményeit, épületeit a szanki nyári fafaragótábor alkotói.

Tapodi Kálmán

 Vasárnap ünnepélyesen felavatták a Magyar Történelmi Emlékút faragott táblái a Pongrátz Gergely téren.
A mintegy százméteres emlékúton, huszonnégy táblaképen, több mint ezer esztendő jeles eseményeit örökítették meg a művészek, akik már a múlt évi nyári táborban elkezdték az emlékút alkotásainak faragását.
Az avatón Patkós Zsolt polgármester mondott köszönetet az alkotóknak, akik Varga Ferencné kezdeményezésére, immár több mint másfél évtizede gyarapítják műveikkel a települést. A község vezetője azoknak a helybélieknek is köszönetet mondott, akik felajánlásaikkal segítették a táborok létrejöttét. „ Egy nép történelmi ismerete, származása és kultúrája nélkül olyan, mint egy fa gyökerek nélkül” – fogalmazott az avatón Patkós Zsolt.

A történelmi tablókat Feri Romulus Gyula katolikus plébános megszentelte, majd Kósa István református lelkész megáldotta.
A település önkormányzata „Szank Községért” emlékérmet adományozott a faluszépítő művészeknek: Balatoni Tibor, Barta Zsolt, Farkas József, Figura László, Kányádi Béla, Kiss István, Novák Géza, Vámos László és Varga Csaba fafaragók vehették át az elismerést közösségi munkájukért. Oklevelet kaptak a segítők: Kovács Béla, Varga Imre, Varga Ferenc, Lovas István, Lippai János, Törőcsik Zoltán, a diákmunkások közül emléklapot kapott Horváth László, Piszmán Erik, Tabajdi Szabolcs és Virincsik Koppány.

 

Ezek is érdekelhetik