Kultúra

2015.05.19. 09:52

Mazsorettek országos fesztiválja

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg Kiskunfélegyházán az Országos Mazsorett Fesztivált a hétvégén, amely egyben a Városalapítók hete nyitóeseménye is volt. A fesztiválon 22 csoport 350 táncosa lépett színpadra. A lányok táncos bemutatója ezúttal is nagy sikert aratott.

Vajda Piroska

Az országos fesztivál a mazsorettek látványos felvonulásával kezdődött a város főutcáján. Bemutatójukat a kecskeméti, a kiskunmajsai és a kiskunfélegyházi fúvószenekarok kísérték. Mivel az esemény idejére rossz időt jósoltak a meteorológusok, a versenyt a hagyományoktól elétérően nem szabadtéren, hanem a Kossuth Szakképző Iskola tornacsarnokában rendezték meg teltház mellett. A Soltról, Egerből, Hajdúdorogról, Kiskőrösről, Vácról, Füzesgyarmatról, Debrecenből, Hosszúpályiból érkezett vendégeket és a házigazda kiskunfélegyháziakat a polgármester felesége Csányiné Pap Andrea köszöntötte, aki maga is mazsorettes volt egykor. Sőt, lányai is követték ebben.

– Sokan elgondolkodtak már azon, hogy művészet vagy sport a mazsorett. Művészetnek egyértelműen nevezhetjük, hiszen a klasszikus, a latin, a modern táncon és a baletten át minden megtalálható a lányok előadásában. Hogy sport-e? Egyértelműen mondhatjuk hogy igen. Hiszen gondoljunk a ritmikus sportgimnasztikában használt szalagra vagy buzogányra. Mivel magam is mazsorettes „öreglány” vagyok. Hiszen a kezdő mazsorettes csoportban táncoltam, személyes tapasztalatból tudom, hogy ez nem csak egy délutáni elfoglaltságot jelent, hanem egy életformát. A minősítésekre való felkészülés nagy munkát igényel, legfőképpen azért, mert tánccsoportról beszélünk. Nem elég az egyén kitartó munkája, össze kell hangolni a többiekkel ahhoz, hogy a produkció jó legyen. Éppen ezért, ha valaki mazsorettes, az megtanulja, mi a csoportmunka, a vég nélküli ismétlése a gyakorlatoknak, és a kitartás. Emellett jó testtartást biztosít és a koncentráció fejlesztésében is szerepe van. Ember legyen a talpán, aki megfelelően lép ritmusra, közben pörgeti a botot, figyel a koreográfiára, és közben gyönyörűen mosolyog. Elismerés illeti félegyházi mazsorettek kitartó munkáját, mert sorra hozzák az országos és nemzetközi elismeréseket. Ugyanakkor a félegyházi fesztiválsorozat nem jöhetett volna létre, a szülők maximális támogatása, valamint az együttes művészeti vezetője, Jankovszki Zoltánné Andrea szakmai munkája nélkül – mondta zárszavában Csányiné Pap Andrea.

Megyei Junior Príma díjat is nyertek
A Kiskunfélegyházi Mazsorett Egyesület 1992-ben alakult. Azóta számtalan városi, megyei, országos és nemzetközi rendezvényen szerepelt már nagy sikerrel. Jártak már Szlovákiában, Németországban, többször turnéztak Franciaországban, Olaszországban, Görögországban, Montenegróban, 2009-ben Spanyolországban egy nemzetközi versenyen a legjobb külföldi együttes díját vehették át, Lengyelországban a Plonski Európa Parádén képviselték Magyarországot. Legutóbb a Belgiumban megrendezendő Nemzetközi Fúvószenekari Verseny megnyitó és záró ünnepségén vendégszerepeltek. Bács-Kiskun megye Junior Príma díjjal kitüntetett csoportja. A Kiskunfélegyházi Mazsorett Együttes nemzetközi minősítési rendszer szerint a legnehezebb D fokozat show kategóriában Kiemelt Arany Minősítést kapott a szakértő zsűritől. Az együttes művészeti vezetője: Jankovszki Zoltánné tánctanár, Nívódíjas táncpedagógus, a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!