Kultúra

2015.04.08. 19:51

A tekerőlantos népzenészre emlékeztek

Száz évvel ezelőtt született Bársony Mihály tekerőlant készítő, a népművészet mestere. Ebből az alkalomból a település méltó emléket szeretne állítani a neves helyi szülöttnek.

Szentirmay Tamás

Ebben az évben számos eseménnyel emlékeznek majd Bársony Mihályra a tiszaalpáriak. A hagyományos, nevével fémjelzett tekerős fesztiválon, szeptember végén felavatják majd a szobrát is. Már elkezdődött és minden hónapban tartanak népdal és néptánc esteket, ahol Bársony Mihály nótái is felcsendülnek. A napokban a helyi népdalkör meghívást kapott a fővárosba, a Budapest Sportarénába, ahol megemlékeztek a 100 éve született Bársony Mihályról. Az eseményről Bársony Rózsa Mihály bácsi lánya számolt be.

– Először emlékkiállítást láthattunk a Magyar Hangszermíves Céh rendezésében, és ugyanitt került sor a kerekasztal beszélgetésre is, melynek témája „A parasztzseni” – Bársony Mihály és a táncházmozgalom kapcsolata volt. Közreműködők között volt Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, Kobzos Kiss Tamás, Havasréti Pál, mint egykori tanítványok és a tiszaalpári Bársony Mihály Népdalkör. Utána a Dél-alföldi táncok és Bársony Mihály című emlékműsor következett. Tisztelgés a 100 évvel ezelőtt született Bársony Mihály tekerős, klarinétos, citerás és hangszerkészítő emléke előtt. Az emlékműsorban közreműködtek a már említett előadók, valamint legalább hatvan tekerős, citerás, dudás, és énekes Havasréti Pál vezetésével. Az esti programban láthattuk a néptáncszövetség gálaműsorát, mely gyönyörű volt. Amit adott az a nap, valami többet, szebbet, azt nem lehet elfelejteni, azt a szívébe zárja az ember. Minden elismerés a szervezőknek és azoknak, akik segítették a koncertet. Megnyugtató, hogy édesapám örökségét ekkora becsben tartják arra érdemes emberek és ilyen értékű megemlékezést szerveztek tiszteletére – mondta Bársony Rózsa, aki maga is tekerőzik.

 

Szentirmay Tamás -->

Ezek is érdekelhetik