Kultúra

2015.03.15. 20:31

Kecskemét, mint Dávid

„Dávidként” indul Kecskemét a 2018-as Európa ifjúsági fővárosa címért az olyan „Góliátok” mellett, mint Isztambul, Manchester, Nápoly vagy Pozsony, de ez előny is lehet. Mindenesetre a logó már megvan a pályázathoz.

Hraskó István

Kecskeméten kívül még 19 másik város pályázott a megtisztelő címre, amelyet a strasbourgi Európa Tanács mellett működő Európai Ifjúsági Fórum adományoz. A kandidálók között vannak a bevezetőben említett nagyvárosok, metropoliszok is. Ugyanakkor Kecskemétnek nemcsak gyengesége, hanem erőssége is lehet az, hogy a többiekhez képest még kevésbé ismert Európában. Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester ezt hangsúlyozta csütörtökön a Táncsics kollégiumban az összegyűlt diákok, a civil és ifjúsági szervezetek képviselői és a pályázat segítői előtt. Az alpolgármester szerint egy közép-európai kisváros jelentkezésére felkaphatják a fejüket a döntéshozók, innentől már csak egy nagyon jó program kellene a végső sikerhez. Hozzátette, vannak jó kezdeményezések, rendezvények, amelyekre már most is bátran támaszkodhatnak.

– A programot csak úgy tudjuk megvalósítani, ha egész Kecskemét segíti, csúnya szóval, csinálja. A különböző generációknak együtt kell működniük – ezt már Farkas Gábor, a Csiperó szervezője, egyúttal az egész pályázati folyamatot elindító, civilekből, intézményvezetőkből, helyi fiatalokból álló KIFLI (Kecskemét Ifjúsági Főváros Liga) tagja mondta. Felhívta a figyelmet, hogy várják nagyon a fiatalok javaslatait, azzal a kiegészítéssel, hogy ez nem egy „betelefonálós kívánságműsor”, hanem a felvetett ötlet megvalósítását vállalnia is kell a diákonak, az önkormányzat és a civil szervezetek pedig mindehhez biztosítani tudják a feltételeket, szakmai segítséget. A pályázat szlogenjével – OPEN 2018 – kapcsolatban Farkas Gábor kiemelte a kettősséget, azaz hogy Kecskemét mindig is egy toleráns város volt, bárkit befogadott, most pedig szeretné magát megmutatni Európának.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A Katona József Gimnázium diákjai meg is mutatták, hogy mutat a logó a pólón, pulóveren
[/caption]Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő – Gera Anna egyetemista mellett a pályázat másik arca – arra kérte a megjelent fiatalokat, hogy minél többen lájkolják és osszák meg a város oldalát a legismertebb közösségi portálon, mert a bírálók ezt a „versenyt” is figyelik (Kecskemét ezen a téren egyelőre jól áll, csütörtökön este a harmadik volt, péntek reggel pedig már első).
A kecskeméti pályázat logóját a tervező, Ulrich Gábor grafikusművész távollétében Libor Zoltán, az önkormányzat ifjúsági referense mutatta be (tőle származik a bevezetőben említett „Dávidos” hasonlat, azzal kiegészítve, hogy a bibliai történethez hasonlóan győzelemmel végződhet Kecskemét kandidálása is). Mint elhangzott, az emblémával a tervező célja az volt, hogy első látásra könnyen megjegyezhető, beazonosítható legyen. A nemzeti színek mellett szerepel benne az EU-kék is, az egymásba fűződő körök pedig a harmóniát, örökkévalóságot szimbolizálják. Egy „divatbemutató” keretében a Katona József Gimnázium diákjai meg is mutatták, hogy mutat a logó pólón, pulóveren.

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!