Kultúra

2015.03.05. 13:44

Ápolni az elődök örökségét

Kiskőrösön negyvenkettedik alkalommal rendeztek a hétvégén Zsuzsanna-bált.

Barta Zsolt

Egykor a legnépszerűbb szlovák női nevek, a Zsuzsanna, az Ilonka, az Annuska, a Marika és az Erzsike voltak. A Zsuzsannák tiszteletére negyvenkettedik alkalommal rendeztek városi bált a hétvégén Kiskőrösön. A rendezvény egyben jó alkalom volt arra, hogy felelevenítsék a halványodó szlovák identitás értékeit a rendezvény idején. Kőrös készül a város újratelepítésének a 300. évfordulójára, de évről évre egyre kevesebben beszélnek szlovákul településen. Csak az idősek használják maguk között azt a nyelvet, amelyet a csaknem három évszázada a Kiskunságra érkezett felvidéki telepesek használtak minden nap. A város polgárai szokásaikban, népviseleteikben, konyháikban táncaikban vallásukban még őrzik az ősök örökségét, de mindez halványodik, ahogy évről-évre csökken az idősek száma. Ezért is van jelentősége minden olyan rendezvénynek, mint amilyen a hétvégi bál is volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Évről évre egyre kevesebben vannak azok a bő szoknyás nénik, akik a Szlovák Népdalkörben énekelnek.
[/caption]

Péntek délután fotókiállítás nyílt a művelődési házban, amelyen az elmúlt évszázadban készült családi, katonai szolgálatot teljesítők, illetve a ma még élő bőszoknyás nemzetiségi viseletbe öltözött nagymama korú idős hölgyek portréit tekinthették meg az érdeklődők. Megnyilt a "Nyanyicska konyhája" is, ahol süteményeket, falatkákat kóstolhattak a látogatók. Volt ott heróka, pogácsák, brindzás ízesítésű falatkák, káposztás sütemény, szalámi savanyúsággal és különleges ízű sütemények, melyeket a régi öregek receptjei alapján készítettek a szorgos asszonyok.

Este a művelődési ház színpadáról, Supka Éva és Domonyi László köszöntötte a műsorra érkező közönséget. Supka Éva hangsúlyozta, hogy egy nemzet akkor hű önmagához, ha őrzi a nemzeti öntudatát. A polgármester külön üdvözölte Gmoserné Zsuzsa nénit, a helyi szlovákság vezetőjét, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovákság azért tudott a mai napig fennmaradni, mert szívós küzdeni képes nép. A dunántúliak nem is értik, hogy ezen a sivár homokon, ahol Kiskőrös is kialakult, miként is lehetett évszázadokon át megmaradni. Ehhez az az erő kellett, amellyel az itt élők őrzik az elődök örökségét, mondta a polgármester. A köszöntők után a helyi Csicsergők néptáncegyüttes, két mazsoret csoport a fúvószenekarral, majd a Szlovák Népdalkör és a Citerazenekar adott műsort. Este pedig megkezdődött a negyvenkettedik Zsuzsanna bál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!