Kultúra

2014.09.19. 22:19

Negyedszázados a paprikafesztivál

A hétvégén rendezik meg a 25. Kalocsai Paprikafesztivált, amely a világhírű fűszernövény, a sárközi ember „piros aranyának” az ünnepe – tudatta egy sajtótájékoztató keretében Török Ferenc, Kalocsa polgármestere.

Tapodi Kálmán

A rendezvény fő célja, hogy a fesztivál közönsége testközelből is megismerkedjen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan íz harmóniájával, valamint azzal a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek – hangsúlyozta Kalocsa polgármestere.
Török Ferenc kiemelte, hogy Kalocsa – egyedüliként az országban – abban a különleges helyzetben van, hogy két hungarikummal is büszkélkedhet: a kalocsai fűszerpaprikával és a népművészettel.

A 25. jubileumi fesztivál ezért különleges jelentőséggel bír, mert a három nap nemcsak a fűszerpaprika, hanem egész Kalocsa ünnepe is lesz, ahol megmutathatjuk, olyan értékkel rendelkezünk, amelyek a világ minden táján méltón jelenítik meg a magyar nemzet teljesítményét – fogalmazott a polgármester.

Török Ferenc emlékeztetett arra, hogy a fesztivál látogatottsága évről évre emelkedik, tavaly több mint 10 ezer látogatója volt a nagyszabású rendezvénynek, amely az idei évtől még több elemmel és programmal bővül.  A programfüzet szerint Kalocsa belvárosában nyolc helyszínen zajlanak majd a fesztivál rendezvényei, ahol péntek délutántól vasárnap estig folyamatos kikapcsolódást nyújtanak az ide látogatóknak.
A „paprika fővárosában” rendezett egyik legnagyobb fesztivál gerincét a Paprikás Ételek Főzőversenye adja, amelyen számos hazai és nemzetközi csapat méretteti meg magát. Immár 18. alkalommal rendezik meg Németh József, a Hagyományőrző Bizottság Venesz-díjas elnöke főszervezésével a főzőversenyt, amelynek alapötlete a kalocsai fűszerpaprika népszerűsítéséből ered. A főzőverseny csaknem száz csapat nevezett. Az országban Kalocsa az egyetlen hely, ahol kizárólag csak a paprikához kötődő főzőversenyt rendeznek, amelyen évről évre a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai zsűrije választja ki a legremekebb étkeket.

Az idén rendezik meg először az I. Kalocsai Szürkemarha Pörköltfőző Versenyt, amelyre már több mint ötven csapat jelentkezett.
Az élő hagyományokba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők a régi idők paprikaszüreti felvonulásának megelevenedésével, valamint a Paprika Királynő választás megrendezésével, ahol a népviseletbe öltözött nők közül a legszebb táncos fejére kerül minden évben a korona. Második alkalommal mutatják be az úgynevezett kalocsai tisztaszobát, amely korhű és élő képet mutat meg a kalocsai motívumvilágról, szokásokról, paprikafűzésről.
Érdekes programnak ígérkezik a „fényközösség kalocsai fénypontszületési díszceremóniája”, amelynek keretében a napelemes energiaellátással működő kalocsai intézmények ünnepélyes Fényponttá avatása történik a Búzapiac téren található nagyszínpadon.

A fesztiválhoz kapcsolódó gyermekprogramnak az a célja, hogy minél több generáció megtalálja a kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget. A legkisebbek számára külön gyerekszigetet alakítanak ki a szervezők.
 A Paprikafesztiválhoz kapcsolódó kulturális programok megállás nélkül zajlanak a város szívében felállított nagyszínpadon, a folklórműsor keretében például összesen 300 kalocsai táncos lép színpadra.

Címkék#kalocsa

Ezek is érdekelhetik