Kultúra

2014.09.08. 14:43

Kiss Jenő és Szerednyey Béla lett a legjobb epizód duett

Pintér Béla és Társulatának Titkaink című darabja kapta a legjobb előadás díját a nyíregyházi Vidor Fesztiválon, a szakmai zsűri által odaítélt életműdíjat Szacsvay László színművész vehette át – közölte a szervező Móricz Zsigmond Színház szombat késő este az MTI-vel.

MTI

A szombaton zárult világzenei fesztivál színházi versenyprogramjában tizenhat vígjátékot tekinthetett meg a közönség, a Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező vezette öttagú zsűri pedig kilenc díjat ítélt oda a legjobb produkcióknak és színészeknek.
A legélőbb színházi szövegért és rendezésért járó elismerést Mohácsi István és Mohácsi János vehette át a szombathelyi Weöres Sándor Színház által színpadra állított Zűrzavaros éjszaka című darabban végzet munkájukért. A legjobb női és férfi alakítás díját Tóth Ildikó és Lukáts Andor kapta meg, mindketten a Budaörsi Latinovits Színház Képzelt beteg című darabjában játszottak.

Kedvek Richárdot és Őze Áront a legjobb főszereplő duettért (Pacalpörkölt sok zafttal – Elling és Kjell, Aranytíz Kultúrház), míg Kiss Jenőt és Szerednyey Bélát (Páratlan páros 2., Kecskeméti Katona József Színház) pedig a legjobb epizód duettért jutalmazták. A legjobb női epizódalakítást Bozó Andrea nyújtotta a Szkéné Színház Bányavíz című darabjában, a legjobb terapeuta pedig a MaNNA Produkció Telefondoktorjában játszó Göttinger Pál lett.  A Vidor Fesztivál legjobb utcaszínházi előadásáért járó díjat a debreceni Ort-Iki Báb- és Utcaszínház vehette át.

A kecskeméti színház Eugene O''Neill: Hosszú út az éjszakába című darabját Zsótér Sándor rendezésében szombaton láthatta a Thália Színházban a budapesti közönség a Vidéki Színházak Fesztiválján. A színház Arizona Stúdiójában játszott előadás kapcsán Zsótér Sándor az MTI-nek pénteken elmondta: jó lenne, ha a vidéki színházak rendszeresen bemutatkozhatnának a fővárosban, lenne budapesti játszóhelyük. Mint mondta, az előadást a Thália Színházbeli vendégjáték mellett Budaörsön is láthatja majd a közönség szeptember 30-án.

A februárban bemutatott előadás Zsótér Sándor első O''Neill-rendezése. Arról szólva, hogy miért volt fontos számára ez a munka, elmondta: a szöveghez is kötődik, hiszen a darabot Ambrus Máriával közösen fordították újra, mindenkinek sok munkája van az előadásban, amelyet a nézők is szeretnek. A darab szerepei nagy szakmai feladatot jelentenek a színészeknek, jó lenne, ha minél többször játszhatnák az előadást – mondta.

A szereplőválasztásról megjegyezte: ezekkel a színészekkel szeretett volna együtt dolgozni. Mary, az anya szerepéről, amelyet a fiatal Trokán Nóra alakít, elmondta: nem a kora, az élettapasztalata felől, hanem az egyenessége, az őszintesége felől tekintett a szerepre. Az édesanya, Mary morfinista, úgy beszél, mint egy diáklány. A rendező azt mondta, hogy olvasatukban a szerep kulcsa az, hogy Mary megmaradt fiatal lánynak, és abban a világban, az emlékeiben él. O’Neill egyik legismertebb és legszemélyesebb drámájában egy átlagos amerikai família egy napját követhetjük végig, amelyről hamar kiderül, hogy egyben a család alkonyát jelenti. A családi reggeli még idilli, ám a viták vádaskodásokba, a veszekedések vad háborúba torkollnak. O’Neill végakarata az volt, hogy halála után 25 évig ne mutassák be a Hosszú út az éjszakába című drámáját, amely a világirodalom egyik legerősebben önéletrajzi ihletésű műve.

Ezek is érdekelhetik