Kultúra

2014.09.01. 13:25

Életfa készül az alkotótáborban

Kopácsolástól hangos a tassi Dunai tábor: fafaragók készítenek Életfát, egy újabb tassi köztéri alkotást.

Popovics Zsuzsanna

Id. Horváth Attila nyugalmazott művésztanár egykori tanítványai évről évre összejárnak a település egykori úttörőtáborában, hogy közösen faragjanak valami időtállót. A Kis-Duna partján, a tsz-időkben létesített üdülőtábort nem ette meg az idő, nem hordták szét az emberek. Az egykori úttörők ma már felnőtt emberek, de szívesen „táboroznak” és faragnak együtt, most már a gyerekeiket is bevezetve ennek élményébe.

– A faluszépítés a legfőbb célunk, de faragtunk már hősi emlékművet a felvidéki Ipolyságon is – meséli az összeszokott csapatról id. Horváth Attila. – A múlt század nyolcvanas éveitől kezdve 16 éven keresztül tartottam alkotótábort a tassi iskolás gyerekeknek. Ez idő alatt 52 növendékkel foglalkoztam, került belőlük hivatásos fafaragó (Sári Csaba), elismert építészmérnök (Czégány Sándor) is. Sokan közülük ma már nem Tasson élnek, de a tábor idejére, aki csak tud, szabaddá teszi magát. Idén már többedik éve faragunk újra együtt.

A fafaragó tábor működése komoly összefogás eredménye. Támogatja az önkormányzat, a Tassi Helytörténeti Egyesület, a Közép-Duna-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ifj. Kovács Zoltán igazgató a faanyagot biztosította).
– Az Életfa a magyarság keletről hozott jelképe, az élet hármas tagoltságát, egyben világképét ábrázolja – magyarázza a több mázsás, 5 méter magas akácfa „átalakulását” a tábor vezetője. – Terveztem, számos vázlatot készítettem, de alkalmazkodni kell a fához, annak kifejező formáihoz. Kerülnek rá ősrégi törzsi jelek, rovásírás, szkíta övveret – megannyi hiteles motívum.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Pesti István fiát, Gergőt tanítja a faragásra
[/caption]

A mester és tanítványainak vésői nyomát viseli egyebek mellett a tassi ''56-os emlékmű, az Őrfa a Csepel-sziget legdélebbi pontján (A Nagy- és a Kis-Duna találkozásánál), a református temetőben lévő harangláb, több kopjafa. Az idei tábor résztvevői: ifj. Horváth Attila, Langó Gábor és Dániel, Nagy István és András, Katus Viktor, Szűcs Attila, Pesti István, Gubacsi Szilveszter, Horváth Levente, valamint a gyerekek: Pesti Gergő, Furtai Ferenc és Teremlei Örkény.

Ezek is érdekelhetik