Kultúra

2014.08.19. 12:58

Törökfejet vágtak, kelevézt dobtak, asszonyt talicskáztak

Negyedszer rendezték meg a Tőserdei Lovasnapot, de először huszártalálkozót az elmúlt hévégén.

Szentirmay Tamás

A szervezők termelői- és kézműves vásárral, hagyományőrző és lovas programokkal, látványos bemutatókkal, valamint ügyességi versenyekkel várták az érdeklődőket.

A huszárok délelőtt végigvonultak a település utcáin, és a programokra hívogatták a helyi lakosokat. A Magyar Vándor-Ló Egyesület Puszták népe elnevezéssel ügyességi versenyt hirdetett. A feladatok sorában egyebek között szerepelt a törökfej vágása, kelevéz dobása, vad felemelése, vágta a Holt-Tiszához, majd vízi forduló után vissza.

Az egyik furfangos feladat volt, amikor egy négyzetben meg kellett állítani a lovat úgy, hogy le kellett szállni róla és megkerülni. Akadt olyan huszár, akinek ez nem sikerült és a ló farkát fogva próbálta visszahúzni négylábú társát a kijelölt területre, de persze a ló volt az erősebb. A pénzes zacskó felvétele egy tuskóról viszont mindenkinek sikerült. Az érdeklődők dámalovaglást és huszáresküvőt is láthattak. Nagy érdeklődést kísérte a kishuszár toborzót. A fiatal legényeknek és leányoknak különböző feladatokat, többek között: mentegombolást, feldobott krumpli elvágását karddal kellett teljesíteni és persze elméleti kérdésekre is válaszolniuk kellett. A program végén felülhettek a lovak hátára is.

A gazdaversenyen az ötfős csapatokra (4 férfi és 1 nő) tréfás feladatok – fejőnő tolása talicskában, fejés, szalmabála-gurítás, lovaskocsi-tolás, vízhordás – vártak. A csapatok megizzadtak mire a feladatsor végére értek, de kárpótlásul minden induló ajándékban részesült. Az első három helyezett: hagyományőrzők, óvoda, polgárőrség csapata, értékes ajándékokkal lettek gazdagabbak. Egész nap ízletes tanyai termékek, helyi-, illetve térségi kézművesek portékái várták a vásárlókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!