Kultúra

2014.07.14. 20:12

Volt bajtársak találkoztak

Negyedszázada számolták fel az első, tíz évvel ezelőtt pedig az utolsó katonai alakulatot Szabadszálláson. A hétvégén erre a kettős évfordulóra emlékeztek az egykori helyőrségben szolgált katonák, polgári alkalmazottak, barátaik és családtagjaik.

Galambos Sándor

Tizedik alkalommal szervezett helyőrségi honvéd találkozót Szabadszálláson a helyi nyugállományú klub. Nagyon sokan fogadták el a meghívást, zsúfolásig megtelt a helyi közösségi ház színházterme, az egykori parancsnokok közül is többen eljöttek. A vendégeket Horváth Balázs nyá. ezredes köszöntötte, majd Farkas Zoltán nyugállományú alezredes, a klub elnöke idézte fel a helyőrség 2004. december 31-én lezárult, ötvennégy éves, sikerekben gazdag történetét. Ugyancsak az elmúlt évtizedeket idézte hozzászólásában Végh Ferenc nyá. vezérezredes, volt vezérkari főnök, a helyőrség egykori parancsnoka, aki személyes élményeivel is színesítette a visszaemlékezést.

A Magyar Honvédség jelenlegi szervezeti felépítéséről, kötelezettségvállalásairól és a tervezett fejlesztésekről korszerűsítésekről Korom Ferenc dandártábor, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnöke tájékoztatta a nyugállományú katonákat, majd Kelemen József nyá. altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke köszönte meg a klub tagjainak munkáját.

A találkozó résztvevőit dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője és dr. Báldy Zoltán polgármester is köszöntötte.
– Szabadszállás büszke arra, hogy fél évszázadig katonaváros lehetett – mondta a polgármester. - Megdöbbentünk, amikor a harckocsi dandár felszámolását bejelentették. Akkor azonban még nem sejtettük, hogy ez csak a kezdet. A legrosszabbra, a laktanya bezárására azonban a legelkeseredettebb pillanatainkban sem gondoltunk. Annak pedig már tíz éve, hogy az Alföldi Kiképzőközpont is bezárta a kapuit és a honvédség elhagyta Szabadszállást. A katonacsaládok elköltöztek, munkahelyek szűntek meg, s a város által átvett egykori honvédségi objektumokat sem nagyon tudta az akkori önkormányzat megfelelően hasznosítani. Inkább terhet, mint megoldást jelentettek. A jövőt illetően viszont már bizakodóak vagyunk. A város fejlődésével párhuzamosan ugyanis a volt laktanya területének a fejlesztésére is lesz lehetőség, s az egykori honvédségi ingatlanok ismét húzóerőt jelenthetnek majd Szabadszállás életében.

A Honvéd Együttes zárta a műsort

A tizedik Helyőrségi Honvéd Találkozó hivatalos része a Honvéd Együttes műsorával zárult, majd a résztvevők megtekintették az egykori MH Alföldi Kiképzőközpont parancsnoki épületében, a jubileumi találkozó tiszteletére átadott Hunyadi Mátyás Emlékszobát. A nosztalgiázást közös ebéd és késő délutánban nyúló baráti beszélgetés követte. A város katonai emlékhelyeinek a megkoszorúzása idén a zuhogó eső miatt elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!