Kultúra

2014.07.15. 17:42

Továbbörökítik a hagyományokat

Két versenyen is dobogóra állhattak a kézi aratók.

Vajda Piroska

A kézi aratás hagyományának továbbörökítése volt a célja annak a hármaskerületi aratóversenynek, ami tíz évvel ezelőtt Kunhegyesről indult a kerületek kapitányainak kezdeményezésére. A kiskun, nagykun és jászkun kerületek jubileumi aratóversenyének idén is Kunhegyes adott otthont. A Kiskunságot a félegyháziak öt csapattal képviselték: a haleszi gazdakör három, a Selymesért Egyesület egy, míg a mezőőrök szintén egy csapattal indultak a kézi aratóversenyen – tájékoztatta lapunkat Ván Jenő, a félegyházi csapatok vezetője, korábbi kiskunkapitány.

Mint mondta, a versenyt minden évben más-más kerületben rendezik meg. Az elmúlt egy évtizedben meghatározó eseménnyé nőtte ki magát a fesztivál, ahol a kétkezi munkások évről évre találkozhatnak, életre szóló barátságokat köthetnek. Ugyanakkor a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre, hisz egyre kevesebben vannak már olyanok, akik valóban kézzel aratták a kenyérnekvaló gabonát. A versenyzők az egykori hagyományokat átörökítve tanítják meg a fiatalokat az aratáshoz szükséges kézi eszközök használatára, a tájegységre jellemző aratóreggeli elkészítésére. A haleszi gazdakör női csapata az összesített pontok alapján harmadik helyezéssel térhetet haza a kunhegyesi versenyről. Fazekas Sándor, szakminiszter különdíját pedig Mezei Sándor kapta, mint a legjobb keresztrakó.

A félegyházi aratók vasárnap részt vettek az 54. alkalommal megrendezett Kárpát-medencei aratófesztiválon is, amit a vajdasági Felsőhegyen tartottak. A félegyházi csapatok ezúttal is az élvonalban végeztek, valamennyien dobogós helyezéssel térhettek haza. Külön elismerést érdemeltek ki aratóreggelijükkel – fűzte hozzá Ván Jenő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!