Kultúra

2014.07.31. 20:53

A költőre, a hazafira, a katonára emlékeztek

Petőfi Sándor halálának 165. évfordulójára emlékeztek a kecskemétiek tegnap koszorúzással, előadásokkal, levéltári bemutatóval.

Popovics Zsuzsanna

Hazánkban, de a Kárpát-medencében is sok településen emlékezhetnek Petőfi Sándorra halálának évfordulóján a magyar emberek, hiszen rövid élete során megannyi helyen megfordult – mondta Székelyné Kőrösi Ilona. A főmuzeológus a Katona József Emlékházban tartott előadást a magyar költő és a város kapcsolatáról, az evangélikus iskolában töltött gyermekéveiről.

Az öt és fél éves korában Kecskemétre került Petőfi látott kocsmát, piacteret, színészeket, katonákat, az ország akkor harmadik legnagyobb városának nyüzsgő életet. Később vándorszínészként is visszatért: 1843 januárja és áprilisa között a Szabó József vezette társulat színészeként élt a városban, mialatt több verset is írt. Az akkori Korona Szálló színpadán aratta legnagyobb színészi sikerét a Lear király bolondjának szerepében. Ugyanott együtt játszott jó barátjával, Jókai Mórral.

A múzeumi előadást követően az Evangélikus templomnál, a Petőfi iskolájának helyét jelző emléktáblánál Hulej Enikő evangélikus lelkész emlékezett a költőre. A Bács-Kiskun Megyei Levéltárban az érdeklődők megtekintették Schifferdecker Dániel (Petőfi kecskeméti tanítója) korabeli naplóját és számadáskönyvét. A költő kecskeméti iskoláséveire vonatkozó érdekes bejegyzéseket is tartalmazó naplót Péterné Fehér Mária főlevéltáros és Székelyné Kőrösi Ilona mutatták be. A megemlékezés koszorúzással ért véget a városházánál, ahol dr. Füzi László, a Forrás főszerkesztője mondott beszédet. Az épület főhomlokzatán található az az emléktábla, melyet 1948 tavaszán (1848. március 15. századik évfordulóján), állított a város közönsége Petőfi tiszteletére a Jövendölés című versének soraival.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A múzeumi előadást követően az Evangélikus templomnál, a Petőfi iskolájának helyét jelző emléktáblánál Hulej Enikő evangélikus lelkész emlékezett a költőre
[/caption]

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!