Kultúra

2014.04.02. 19:42

Soha ennyi csoport nem volt

22 országból összesen 43 csoport vesz részt az idei, már tizenharmadik Európa Jövője Nemzetközi Gyermek-és Ifjúsági találkozón, közismert nevén a Csiperó Fesztiválon.

Hraskó István

– Ennyi csoportunk még soha nem volt, ez is bizonyítja, hogy nő a Csiperó és Kecskemét hírneve – mondta el Farkas Gábor, a július 6–13. közötti fesztivált szervező Európa Jövője Egyesület elnöke. Hozzátette: több csoport különböző okok miatt nem tud majd jövőre cserediákokat fogadni, de eljönnek a nyáron Kecskemétre, és fizetik a részvétel költségeit, csak hogy elmondhassák: itt voltak a Csiperón. Érkeznek majd tánccsoportok, színjátszók, népdalkörök, gyermekkórusok, fúvós és vonós zenekarok. A legtöbb, 13 csoport Romániából látogat a fesztiválra.

A fogadócsaládok, csoportok már majdnem teljesen kialakultak, összesen 3 külföldi küldöttségnek nincs egyelőre szállásadó gazdája, de ez a kérdés is gyorsan rendeződhet. Extra felajánlások is befutottak a szervezőkhöz: egy szálloda például jelezte, tíz fesztiválozó gyermeket szívesen elszállásolnak.
– Ez nemcsak egy rendezvény, hanem egy élő, szervesen a városhoz kapcsolódó mozgalom – jelentette ki Farkas Gábor. Hangsúlyozta: a hagyományokat megőrzik, és véleménye szerint nincs okuk lényegesen változtatni a programokon. Mint mondta, „akárki ajánlja, hogy ne tegyük ide a színpadot”, az akkor is a városháza és a Nagytemplom között lesz felállítva, egyrészt mert a fotókon, tévéfelvételeken így mutat jól, másrészt pedig a kiskörút felőli parkoló kicsi a fesztivál közönségének.

Újdonságok azért lesznek. Idén ezúttal a kreativitást helyezik a Csiperó középpontjába. Ennek apropója, hogy a fesztivál utolsó napjára esik Rubik Ernő, a róla elnevezett bűvös kocka megalkotójának 70. születésnapja, akit a nyitóünnepségen szeretnének felköszönteni. Ennek jegyében rendezik meg a kecskeméti születésű, egykori Rubik-ösztöndíjas, Kossuth-díjas grafikus, Orosz István szabadtéri kiállítását. A kreativitásnál maradva: a résztvevő fiatalok egy 4 méter magas gömböt építenek majd apró rudakból a főtéren. Újdonság lesz az is, hogy a gyerekek megnézhetik majd a kecskeméti autógyárat is.
– Magyarországon nincs a Csiperóhoz hasonló gyerekprogram, amely ilyen sok ország fiataljait, ilyen nagy számú gyermeket mozgatna meg. És nincs még egy olyan önkormányzat, amely ekkora nagyságú támogatást adna – mondta el dr. Zombor Gábor. A polgármester szerint a Csiperó azon témák közé tartozik Kecskeméten, amelyben konszenzus van.

Nem kilincselnek támogatásért
Tavaly megszavazta a képviselőtestület, hogy a kecskeméti önkormányzat középtávú megállapodást kössön az Európa Jövője Egyesülettel. A 2014-2017-es időszakra szóló szerződés értelmében az egyesület évi 40 millió forint önkormányzati támogatásban részesül, hogy biztonságosan elő tudja készíteni és meg tudja szervezni a 2014-es és 2016-os fesztiválokat, 2015-ben és 2017-ben pedig a kecskeméti gyerekek csereutaztatását.

Farkas Gábor elmondta: az egyesület idei költségvetése 75 millió forint, ebből 23 millió megy működésre, a többi a Csiperóra. Az önkormányzati támogatáson felül 10 millió forintot biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és uniós pályázatokon is nyert pénzt az egyesület. 5-6 millió forint még hiányzik a gyerektalálkozó büdzséjéből, de Farkas Gábor kijelentette: a gyerekek így sem fognak semmiben hiányt szenvedni, és bízik abban, hogy a korábban támogatást felajánló cégek valóra váltják ígéreteiket. Az elnök hozzátette: nem szoktak kérni pénzt a helyi vállalkozóktól, bankoktól, mert nem akarják őket terhelni, kínos helyzetbe hozni, a támogatók mindig önként jelentkeznek az egyesületnél.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!