Kultúra

2014.04.22. 10:34

Hét kép – hét gondolat

Hosszú szünet után új kamarakiállítással jelentkezett Szabó Pál kecskeméti festőművész.

PN

Akik ismerik a tanítóképző főiskola művésztanárának korábbi alkotásait, azok a nagyhéttel kapcsolatos gondolatok mellett az alkotóművész látásmódjában megjelenő változásokra is felfigyelhetnek. A képek a kecskeméti Bagoly Egészségházban láthatók.

– A kiállított képek nem stációszerűen követik végig a nagyhét történéseit. Inkább egyfajta lelkigyakorlatos elmélkedés, gondolatok a nagyhét eseményeiről, Krisztus szenvedéstörténetéről – mondta Szabó Pál, amikor a tárlat koncepciójáról kérdeztük. – Az elmúlt fél évben sokat foglalkoztam a Passió témáját feldolgozó, főként szakrális irodalmi alkotásokkal. A gyönyörű népi és liturgikus énekeink, amelyeket a nagyhéten szoktunk énekelni, Pilinszky János költészete, Barsi Balázs és László Gyula gondolatai, a keresztutak szövegei és a hozzájuk készült illusztrációk, az ikon-tradíció – egyaránt nagy hatással voltak rám.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szabó Pál festőművész kiállítása a Bagolyban
[/caption]

Mária – a gyermekeiket elvesztett anyák szenvedése. „Értük is jöttél, Uram?” – A megtérni nem tudók gyötrelme. Getsemane. A csók. Ecce homo. Keresztút. „Isten időről időre átvérzi a történelem szövetét.” (Pilinszky) – Nagyhét – hét nap – hét gondolat.

Szabó Pál alkotásai felvetik a kérdést: a feltámadás egy új, talán nem is olyan sokára elkészülő sorozat témája lesz?
– Arra igennel válaszolhatok, hogy az már egy másik sorozat témája. De hogy mikor készülhet el, erre nem ismerem a választ – mondta a festőművész.

Szabó Pál

1982-ben végzett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola következett. Pilinszky-díjas, 1989 óta a kecskeméti Tanítóképző Főiskolán tanít. Meggyőződése szerint a kép igazi hatalma csak a vallásos kép esetében mutatkozik meg. Súlyos tömegű főmotívumai mellett írásjelek, keresztény szimbólumok jelennek meg; az ikonfestés technikai módszerein túl elsősorban annak szellemiségét, a "világ krisztusarcúságát" kívánja képpé formálni.

1982-ben végzett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola következett. Pilinszky-díjas, 1989 óta a kecskeméti Tanítóképző Főiskolán tanít. Meggyőződése szerint a kép igazi hatalma csak a vallásos kép esetében mutatkozik meg. Súlyos tömegű főmotívumai mellett írásjelek, keresztény szimbólumok jelennek meg; az ikonfestés technikai módszerein túl elsősorban annak szellemiségét, a "világ krisztusarcúságát" kívánja képpé formálni. Szabó Pál festőművész kiállítása a Bagolyban -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!