Kultúra

2014.03.14. 08:00

Bábjáték szimfonikusokkal

Vélhetően az országban is ritkán, Kecskeméten pedig még soha nem fordult elő: szimfonikus zenekar és bábszínészek közös darabbal lépnek egy színpadra.

Hraskó István

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének Ravel által átírt változatát adja elő, a történetet pedig a Ciróka Bábszínház színészei keltik életre. Az előadás a tavaszi fesztivál nyitónapján, március 14–én lesz a kulturális központban.
– Korábbi feldolgozások fotóit elnézve az volt az érzésem, hogy a legtöbb rendező az egyes művészettörténeti korszakokat kívánta megidézni az Egy kiállítás képeivel. Ez a megközelítés viszont engem nem érdekelt. Már tavaly nyáron elkezdtünk agyalni, hogyan építsük fel a mi előadásunkat – mondta el lapunknak Hoffer Károly. A mű rendezője az előző évben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakán, jelenleg a Budapest Bábszínház társulatának tagja. Volt már önálló darabja is, végzett rajztanárként a tervezésbe is belekóstolt, sőt a zenélés – konkrétan a hegedülés – sem áll túl távol tőle. Vélhetően ennek a sokoldalúságnak köszönhető, hogy a fiatal szakemberre bízta a kecskeméti Ciróka Bábszínház az Egy kiállítás képeinek színpadra vitelét. Az apropót az eredeti zongoraciklus szerzője, az orosz Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij születésének 175. évfordulója adta.

De akkor miről is szól majd az újraértelmezett darab?
– Egy ember életéről, illetve a sorsába becsatlakozó négy másik ember kapcsolatrendszeréről. Két fiú között kialakul egy barátság, azonban mindketten ugyanabba a lányba lesznek szerelmesek, és végül emiatt összecsapnak. Aztán váratlanul meghal a lány, majd a főhős életében egy másik nő próbál rendet tenni a tragédia után, de nem jár sikerrel... Mindezek teljesen hétköznapi sorsok, mint ahogy a helyszínek is. A központi elem például egy piros pad, ez a visszatérő találkozások helyszíne, a boldogság állandóságának szimbóluma. Ezenkívül még parkban, játszótéren, piacon zajlanak az események. Mégis, a nonverbális zenei környezetben az egész hétköznapiság felértékelődik – véli a rendező.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kecskeméten még soha nem fordult elő, hogy szimfonikus zenekar és bábszínészek közös darabbal lépnek egy színpadra
[/caption]

– A zene szerintem teljesen illik ehhez a történethez, hiszen Muszorgszkij a legtöbb tételét úgy írta meg, hogy azok tulajdonképpen életjelenetek, ezzel pedig nagyon színpadias helyzeteket teremtett – fűzi hozzá Nagy Orsolya, a mű dramaturgja, aki negyedéves a színiűvészeti egyetem dramaturg szakán.

Az előadás során a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Muszorgszkij művének a francia Maurice Ravel által nagyzenekarra hangszerelt változatát adja elő, de az átkötő részek alatt az eredeti zongoraciklus hangzik majd el.

A produkció nagyon összehangolt munkát igényel a bábszínészek és a zenészek között. A zenekar a színpad hátsó részén egy emelvényen foglal helyet, ebből az is következik, hogy a játéktérnek háttal álló Gerhát László karnagy nem tudja követni a színdarab történéseit. Így a színészeknek kell úgymond „rálépniük” a zenére. A közös gyakorlás vasárnap vette kezdetét.

– Laci nagyon sokat segít. Borzasztó hálás vagyok, hogy minden kért zenei változtatást vállal a dramaturgia érdekében – mondta Hoffer Károly.
A művet a 16 éven felülieknek ajánlják, de a rendező szerint egy nyolcadikos diák is be tudja fogadni. Reményei szerint nem a pénteki lesz az egyetlen előadás. Ha minden igaz, már más városokból is érdeklődtek a darab iránt.

Örömmel fogadta a felkérést a zenekar

– Ilyen előadásban még nem vettünk részt, de fel vagyunk készülve minden olyan produkcióra, amely túllépi a hagyományos hangversenyi kereteket. Mindig örömmel teszünk eleget az ilyen felkéréseknek, pláne ha egy újszerű, de az eredeti zeneművet néhány apró változtatástól eltekintve szinte teljesen érintetlenül hagyó darabról van szó. Hosszas előkészítő folyamat van mögöttünk. Az már kezdettől látszott, és a próbák meg is erősítették, hogy mindkét fél tudja, miként szeretne dolgozni, de hajlandó azokra a kompromisszumokra is, amelyek egy egységes, jó előadáshoz kellenek. Izgatottan várjuk, hogyan fogadja majd a közönség – beszélt a „cirókásokkal” közös munkáról Gerhát Lászó, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar karnagya, hozzátéve: az emelvényen való elhelyezés és a szokásosnál némileg szűkebb „mozgástér” speciális munkát igényelt részükről.

Hraskó István Kecskeméten még soha nem fordult elő, hogy szimfonikus zenekar és bábszínészek közös darabbal lépnek egy színpadra -->

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!