Kultúra

2014.03.20. 08:03

A kemencétől indult, fotóalbuma jelent meg

Mezősi Ági csupán néhány hónapja fotózik aktívan. Munkanélküliként nyolcéves fényképezőjével járja az utcákat és örökíti meg, amit szépnek lát. Tehetségére egy angol kiadó is felfigyelt, a napokban jelentette meg csokorba gyűjtve a félegyházi lány legjobb képeit.

Vajda Piroska

Ági amatőr fotósnak tartja magát, képeire azonban a profik is felfigyeltek. Az albumot, amely kétszáz fotóját tartalmazza, a napokban vehette kézbe. Ennek ellenére még mindig nem meri elhinni, hogy mindez vele történik. Mint mondta, több munkahelye is volt már. A gépészeti szakközépiskola elvégzése után pékségben dolgozott, ahol megtanult dagasztani, kenyeret sütni, volt vasesztergályos, finom optikus, és hídépítéseken is megfordult, külföldön is szerencsét próbált, de sehol sem találta a helyét. A fotózás számára eddig csak kikapcsolódást jelentett, most viszont úgy érzi, ezen az úton kell tovább haladnia.

– A fényképezőgépet gyerekkorom óta magammal hordozom, nyaralásokon, kirándulásokon mindig nálam volt, folyamatosan kattintgattam. Mivel hosszú ideje munkanélküli vagyok mindenfélét kipróbáltam, ékszereket készítettem dróthorgolással, makramézással, táskákat varrtam, és szappanokat is készítek. Tavaly decemberben úgy gondoltam, újra előveszem a fényképezőgépemet. Elkezdtem könyveket olvasni, nézegetni a fényképeket az interneten, és rájöttem, hogy a minimál és az absztrakt stílus áll hozzám a legközelebb, mivel magam is egy egyszerű ember vagyok, szeretem az egyszerűséget, így adta magát – részletezte a fiatal tehetség. Azt gondoltam, ez a legegyszerűbb, de végül rá kellett jönnöm, hogy az egyik legnehezebb műfaj, ahol nehéz eltalálni az arányokat, hogy ne legyen túl sok, és túl kevés, amit mutatni szeretnék – részletezte Ági. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A képre kattintva galéria nyílik
[/caption]

Mint mondta, ez alapján kezdte készíteni saját képeit, melyeket félve ugyan, de feltöltött különböző fotós oldalakra. – Egyre többen megismerték a képeimet, a nevemet. Egyre többen írtak a fotóimmal kapcsolatban. Rendszeresen töltöttem fel képeket például egy kanadai fotós oldalra, ahol minden nap kiválogatták a nap legjobb képeit, és egyre több képem került ebbe a válogatásba. Számomra nagyon meglepő volt, hogy a fotóim másoknak is tetszenek. A sikerélmény viszont mindig ösztönzött, erőt adott a folytatáshoz. Mivel időm volt bőven, minden nap róttam a várost a fényképezőgépemmel, és amit szépnek, érdekesnek láttam azt lefényképeztem. Év elején keresett fel egy angol kiadó, hogy szeretnék kiadni a képeimet. A felkérésre először nemet mondtam. Két nap múlva újabb levelet kaptam, akkor már kezdtem elhinni, hogy ez nem átverés, ez valóban velem történik. A családom is biztatott, hogy vágjak bele. Két napom volt, hogy összeállítsam a kért kétszáz fotót – ecsetelte Ági, aki időközben csatlakozott a helyi Wesel Hugó Fotókörhöz, múlt pénteki kiállításukon már Ági alkotása is látható lesz. Végezetül azt is elmondta, az elmúlt három évben családjában nagyon sok tragédiát megéltek. Úgy érzi, ez is közrejátszott abban, hogy ma már meglátja az apró részleteket, és értékelni tudja az élet apró szépségeit. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Mezősi Ági
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!