Kultúra

2014.02.02. 17:01

Csipke és paprika az elitben

A halasi csipke, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a kalocsai hímzés és pingálás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Tapodi Kálmán

m0112d03.JPG

Fotó: Zsámboki Dóra

– Hat új elemmel bővítette a Magyar Értéktárba sorolt, és további néggyel a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó nemzeti értékek körét a Hungarikum Bizottság – jelentette be a szervezet csütörtöki ülését követően a vidékfejlesztési miniszter, a döntéshozó testület elnöke Tápiószentmártonban. Fazekas Sándor a Kincsem Lovasparkban tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a Hungarikum Bizottság olyan emblematikus kulturális, építészeti, gasztronómiai, egészségügyi, gazdasági, műszaki és agrár értékekkel gazdagította a két listát, amelyek a világ minden táján méltón jelenítik meg a magyar nemzet teljesítményét.

A Hungarikumok Gyűjteménye további négy új elemmel gyarapodott, ezek: a halasi csipke, a számítástechnikai adathordozók helyreállításával foglalkozó Kürt Adatmentés, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a kalocsai népművészet, ezen belül az írás, a hímzés és a pingálás.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csipkevarró asszonyok
[/caption]

– Természetesen örülünk, hogy ezzel az elismeréssel tovább öregbíthetjük a városunk védjegyéül is szolgáló iparművészeti kincs hírnevét – mondta el Kiliti Zsuzsanna, a halasi Csipkeház igazgatója. Az idén 112 éves halasi csipke egyébként már 2003-ban – ötödikként –, tagja lett a Hungaricum Clubnak, amit négy világhírű magyar vállalat, a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., a Pick Szeged Rt., a Tokaj Kereskedőház Rt. és a Zwack Unicum Rt. alapított. Mint megtudtuk: az elitklubnak csak olyan tagjai lehettek, melyek 100 évnél idősebb múlttal bírtak és külföldön is ismertek, elismertek voltak.

Báli vendég volt a csipke

A hungarikumok közé beválasztott halasi csipke készítésének titkaival megismerkedhetett a szombat esti fővárosi Széchenyi-bál közönsége is. A táncos összejövetelt a hungarikumok jegyében hirdették meg. A bál fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt. A Széchenyi Társaság 1989-ben rendezte az első újkori Széchenyi-bált a Gellért Szállodában, idén 26., történelmi távlatait tekintve 96. alkalommal várták a vendégeket. A báli bevételből ezúttal a Ments Életet Alapítvány támogatják a szervezők.

– Sokan és sokat dolgoztak azért, hogy hungarikummá válhassanak városunk talán legismertebb értékei – számolt be a hosszú időt és alapos munkát igénylő pályázati előkészületekről Horváthné Csortán Krisztina, a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Mint megtudtuk: a paprikás kácsi is indult a címért, de a kalács végül nem került a hungarikumok közé. Az újdonsült hungarikumok nagyközönség előtti bemutatkozását a júliusban kezdődő, 20. Duna Menti Folklórfesztivál idejére tervezik.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe
[/caption]

A kiemelkedő nemzeti értékként kezelt Magyar Értéktárat összesen hat elemmel bővítették: a listára került gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnai Kulturális Negyed, Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátó ipari öröksége a Gundel Étteremmel együtt, a klasszikus magyar nóta, a 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye, valamint az Ilcsi szépítő füvek natúrkozmetikai termékek.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!