Kultúra

2014.02.05. 16:50

A jászkun önmegváltás napjáról döntöttek

Egyhangúlag, 277 szavazattal fogadta el az Országgyűlés kedden a jászkun hármas kerület önmegváltásának emléknapjáról szóló határozatot.

Vajda Piroska

Az emléknap annak állít emléket, hogy Mária Terézia 1745-ben aláírta a jászkunok 1702-ben elveszített kiváltságainak visszaadásáról szóló okmányt.
A határozat értelmében az emléknap május hatodika, azaz a jászkun hármas kerület önmegváltását, a redemptiót lehetővé tevő diploma aláírásának napja – tájékoztatta lapunkat Kapus Krisztián országgyűlési képviselő, a Kun Összefogás Konzorcium és a Kiskun Önkormányzatok Szövetségének elnöke, a javaslat egyik előterjesztője.

Mint mondta, a döntéssel méltóképpen szeretnének megemlékezni a Jászkun hármas Kerület 1745. május 6-i önmegváltásáról, a redemptióról. Ugyanakkor szeretnének tisztelettel adózni azon jászkun polgárok előtt, akik a magyar történelemben példátlan módon visszavásárolták szabadságukat. Emellett olyan megemlékezések szervezését is támogatják amelyek a jászok és a kunok ősi szülőföldszeretetével, szabadságszeretetével és öntudatával kapcsolatosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!