Kultúra

2014.01.27. 07:50

Előkerültek az elpusztult körtemplom kövei

Máig megvannak, csak éppen habarcsba öntve a Kerekegyháza nevét adó Kerektemplom kövei.

Popovics Zsuzsanna

A XII. században épült, a tatárjárás alatt elpusztult egykori körtemplomról sokat kiderített Szalai József, aki évek óta kutatja Kerekegyháza történetét.
– Eredendően a kommunizmus áldozatai és a politikai elítéltek sorsa után kutatok. Ugyanakkor a Kerektemplom elpusztulása is ide sorolható. A II. világháború előtt, és azt követően 1949-ig a templomhalom Kiss Balázs földműves birtokában volt. Dokumentumok igazolják, hogy az 1930-as években, egy feltárást követően, jelentős mennyiségű építőanyag, „körtemplom kő” került Kis Balázs portájára. 1949-ben a Kis-tanyát államosították, ott alakult meg a Petőfi TSZ-t. Az 1950-es évek elején marhaistállót épített a TSZ. Az épület 60 méter hosszú alapjába rakták bele a Kis-portáról való templomköveket.

A rendszerváltás után az istállót lebontották. Szalai József annak helyén talált rá az Európai ritkaságnak számító réti mészkövekre, melyekből valaha a körtemplom épült. – Őseink fáradtságos munkával építették szentélyüket – mondja. – Sajnálatos, hogy köveit tisztességtelenül elhordták, majd építkezéshez használták. Szeretném, ha a Helytörténeti Múzeum udvarára kerülnének az egykor megszentelt kövek, hiszen a település múltjához tartoznak.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szalai József egyelőre udvarán őrzi a Kerektemplom egykor megszentelt köveit
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!