Kultúra

2013.09.02. 11:38

Tiszteletkötet a 70. születésnapra

Tanárból lett iskolai könyvtáros, így mindig is könyvtárostanárnak tartotta magát. Balogh Mihály azt mondja, megszenvedett e kettős kötésért.

Popovics Zsuzsanna

Ez meg miféle cím? – kérdezte valaki a kunszentmiklósi könyvtárostól, helytörténésztől, szerzőtől, akinek 70. születésnapjára Kettős kötés címmel jelentet meg tiszteletkötet. A könyv részben az ünnepeltről szóló, részben az ő tollából való írásokat tartalmazza. Szerkesztője Tölgyesi József, a Kodolányi János Főiskola docense. Mennyire szokványos egy ilyen tiszteletkötet kiadása? – kérdeztük a kötet főszereplőjét, egyben az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum nyugalmazott főigazgatóját.
– Nem az, sokáig nem is tudtam róla mást, csak azt, hogy készül. Szövegei egyharmadát mások írták, kétharmada válogatás a korábbi írásaimból. Utóbbiak rendezésében részt vettem, de azt, hogy rólam ki és mit ír, csak a kötet megjelenésekor derült ki számomra.

– Milyen volt elolvasni?
– Érdekes, különleges élmény. Májusban voltam hetven, talán nem is illett „rosszat” írni az ünnepeltről, bár remélem, okot sem adtam rá senkinek.

– Miért Kettős kötés lett a könyv címe?
– Mert az iskolai könyvtárban való több évtizedes munka és a helytörténet kutatása volt az, ami meghatározta a pályámat. Eredetileg tanárnak tanultam, az ELTE magyar-latin szakán. A kunszentmiklósi gimnáziumban kaptam tanári főállást, majd levelező tagozaton elvégeztem a könyvtáros szakot. Közel húsz évig dolgoztam tanárként és iskolai könyvtárosként. Ugyanakkor már az egyetemi szakdolgozatomat is Kunszentmiklós földrajzi neveiből írtam, így fiatalon elköteleződtem a város helytörténete iránt. Kutatásaimat mindig a munkám mellett végeztem.

– Szerencséje van gazdag múltú szülővárosával.
– Valóban. A református gimnázium könyvtára különösen gazdag vallás- és művelődéstörténeti szempontból, polcain ma is csodálatos könyveket találni. A legkorábbi könyv 1505-ből való, ami öt év híján már ősnyomtatványnak számít. Négy évvel ezelőtt hozzá is fogtam a muzeális könyvállomány számítógépes feldolgozásához, úgymond hobbiból. Eddig mintegy háromezer tételt vettem számba. Beletartoznak a magyar vonatkozású, magyar nyomdában készült dokumentumok, a kezdetektől az 1850-es évi megjelenéssel bezárólag. Egy másik kategória az 1600-ig megjelent, nem magyar vonatkozású könyvek – ezekből szintén van bőven.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A városi könyvtárban ma is szinte mindennapos látogató Balogh Mihály helytörténész, nyugalmazott könyvtárigazgató
[/caption]

– Ki mindenkire lehetnek büszkék a kunszentmiklósiak?
– Többek között négy püspökre – Baksay Sándorra, Szász Károlyra, Baracsi Pathai Jánosra, Szőnyi Virág Mihályra –, akik lelkészként szolgáltak a városban. Petőfi Sándor helyi vonatkozását emléktábla őrzi, de volt helyi kötődése Nagy Lajosnak, Szabó Dezsőnek. Az az iskolatörténet része, hogy Áprily Lajos érettségi vizsgabizottsági elnök volt Kunszentmiklóson.

– A tiszteletkötettel együtt immár tíz könyv szerzője. Vannak még munkaötletei?
– Terveim vannak, az erőm véges. Korábban nem gondoltam volna, hogy mennyire ki lehet merülni a szellemi munkában. A nyár folyamán egy Kunszentmiklósra vonatkozó digitális tudástár várostörténeti részének és személyi lexikonjának összeállításán, megírásán dolgoztam. Hatalmas munka volt, több mint hetven címszó került bele a nyolcvan oldalas lexikonba, de ennek akár a duplája is lehetett volna. Terjedelmét tekintve a tudástárba megírt várostörténet is nagyjából ekkora.

– Vannak helyi követői?
– Nincsenek sokan, de az én időmben is kevesen voltunk. Figyelemre méltó például Székely Gábor Petőfi kutató és helytörténész munkája. A szakdolgozatok is nagyon fontosak. Ezek sorában alkotott kiemelkedőt ifj. Szombati Gyula műemlékvédelmi szakmérnök, aki Kunszentmiklós településtörténetével és épített örökségével foglalkozott diplomamunkájában. De arra is volt már példa, hogy a nagykőrösi tanítóképző egyik végzőse engem választott a pedagógusi pályákat bemutató szakdolgozata témájául.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!