Kultúra

2013.09.02. 10:23

Nagy dolog válságos időben a kultúrára áldozni

Az új könyvtár átadásával eltűnt egy szégyenfolt a város életéből, hiszen a településen jó ideje nem működött közkönyvtár.

Tapodi Kálmán

- Nagy űr volt városunk életében a könyvtár hiánya, egy szégyenfolt, amit most sikerült eltüntetni - mondta el beszédében Estókné Szalczer Erzsébet, hajósi polgármester, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a téka létrejöttét. A könyvtáralapítás régóta dédelgetett terv volt Hajóson. Az iskola is pályázott egy gyűjtemény létrehozására, korábban pedig már a megyei könyvtár is kereste a helyét egy könyvtárnak. Külön utakon indult a két kezdeményezés, ám időközben a törvényi változások is segítették, hogy egybeforrjanak az elgondolások, aminek eredménye lett az új gyűjtemény.

Az iskola az új könyvtár építési munkáihoz, illetve számítástechnikai eszközök beszerzésére 5,5 millió forint támogatást kapott uniós forrásból.  A könyvtár teljesen új berendezéséhez a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) mintegy 2,5 millió forinttal járult hozzá. A gyűjtemény a barokk kastély és az iskola mellett található épületben talált otthonra.
A munkák szakmai irányítója - mint a megye számos kiskönyvtáránál - a kecskeméti Katona József Könyvtár volt. Az elmúlt évben felújított, illetve létrehozott könyvtárak sorában az 59. volt a hajósi, amit hamarosan még másféltucat követ.

- Nagy dolog ez a könyvtáralapítás, hiszen ilyen válságos időkben nem szokás a kultúrára költeni - emelte ki az avatón Bányai Gábor. A megyei közgyűlés elnöke hozzátette: a megyei önkormányzat végig támogatta a hat éve kezdődött könyvtári programot. Mint mondotta: az értékteremtés elsősorban Ramháb Mária igazgatónak köszönhető, aki a nehéz körülmények között is tudott „szántani, vetni és aratni”.

- Bács-Kiskun megye valódi könyvtári nagyhatalom, hiszen nincs az országnak még egy olyan megyéje, ami ennyi megújult gyűjteménnyel rendelkezik - hangsúlyozta az avatón L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, az NKA alelnöke.
Az ünnepi műsort követően a hajósiak birtokukba vehették a 210 négyzetméteres, 7100 kötetes könyvtárat, ahol nyolc számítógépes munkaállomás áll az olvasók rendelkezésére, akiket két könyvtáros segíti majd a szolgáltatások igénybe vételében. A megyei könyvtár új szolgáltató helyén a belső tér kialakítása, a bútorok elrendezése lehetővé teszi, hogy kisebb eseményeket és civil szerveződéseket éppúgy fogadjon az intézmény, mint óvodai és iskolai csoportokat.
A hajósiaknak innentől pedig már nincs más dolguk, csak vissza kell szokniuk a könyvtárba.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A könyvtáravatás régóta dédelgetett terv volt Hajóson
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!