Kultúra

2013.09.26. 17:36

Egy hétvégén két borünnep: Nemesnádudvar és Baja koccint

Baján a hatodik alkalommal rendezik meg a hét végén az újbor ünnepét, Nemesnádudvaron pedig 25 éve kezdett hagyományt folytatva tárják ki a pinceajtókat Szent Mihály napjához kötődve.

Kubatovics Tamás

Baján péntek este a Sugovica Tánckör délszláv táncháza indítja a programok sorozatát, szombaton délelőtt borászok tanácskoznak, délután pedig a Szentháromság téren a bácskai ízek kavalkádjában kereshetnek élményeket a látogatók. Fél 3-kor a Gemenc Zrt. vadászainak közreműködésével bőgő show kezdődik, majd táncos, zenés produkciók után 16 órakor indul a teret körbejáró szüreti felvonulás. Ezt követi a borkirálynő-jelöltek bemutatkozása, aztán Erdőszentgyörgy vendégműsorát és a vadászkürt koncertet követően koronázzák meg a borkirálynőt. Ezen és a következő napon Gemenc értékeivel találkozhatnak a főtérre látogatók, akik trófeákat, agancsokat, műalkotásokat, vasúti modelleket és látványterveket tekinthetnek meg. Lesz továbbá lézeres lövészet, vadászkutya bemutató és vadétel kóstoltatás is. Előadások és filmek ugyancsak a tájegység kincseire fókuszálnak.

Vasárnap délután 3-tól bunyevác táncházak, az iringó népdalkör fellépése, az Elisabeth musical részletei, majd a szeremlei táncosok és Bácska Banda produkciói után 22 óra előtt tűzijátékkal zárul a hétvégi program.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Mesterségek utcája, ahogy minden évben szokott lenni a pincesoron
[/caption]

Nemesnádudvar EU támogatást nyert hagyományos ünnepére, így a testvértelepülésekkel közös eseményen konferenciát is tartanak az unió életre és munkára gyakorolt hatásait elemezve. Persze az örökös események sem maradhatnak ki a sorból, tehát lesznek kiállítások, sportrendezvények és nem maradhat el az ulti verseny sem a pénteken kezdődő vigasságon. Szombat este 11-kor tűzijáték száll az ég felé, előtte pedig utcabálon mulathatnak a Máriavölgye pincesorra látogatók. Vasárnap 9 órától itt várja a mesterségek utcája a vásárlókat, 10-kor kezdődik a községházánál a hivatalos ünnep, amit szüreti felvonulás követ. Közben a főzőmesterek már a bográcsoknál serénykednek, a vadpörkölt-főző verseny zsűrije ugyanis  délre várja a versenyműveket. Eredményt 17 órakor hirdetnek a bor- és pálinkaversennyel együtt, addig a felvonult csoport és a testvértelepülések együttesei, valamint a pincék kínálata szórakoztatja a résztvevőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!