Kultúra

2013.09.23. 21:23

A bor hírnevét öregbítik

A szüret végeztével idén is benépesült a solti szőlőhegy pincesora. Újborokat kóstolhatott minden vendég, a helyi borlovagrend jóvoltából.

Popovics Zsuzsanna

Tíz éves hagyományként idén is borünnepet és nyitott pincenapot tartott a solti Meleghegyen a 2003-ban alapított gróf Vécsey Károly Borlovagrend. Múlt szombaton népesült be a pincesor, több száz vendég volt tanúja két új borlovag avatási ceremóniájának.
Számos honi borrend képviseletében közel negyven díszbe öltözött borlovag vett részt az ünnepségen. Csíkdánfalva és Holtmaros – Solt testvérvárosai – népes küldöttségének szószólója megígérte, hogy ha mind a hatszáz működő solti pincét nem is, de legalább a felét igyekeznek bejárni, erejükhöz mérten a helyi gazdák valamennyi borát végigkóstolni.

A bor lovagja hisz abban, hogy a bor az élet igenlése, az egészség egyik forrása, a barátság számára cél és nem eszköz, hirdeti, hogy borban öröm és boldogság van – idézett a borlovagok etikai kódexéből Gulyás Győző kancellár. A borrend életében bekövetkezett változásokat Török Imre ceremóniamester ismertette. Eszerint idén márciusban tisztújító közgyűlést tartottak, és az alapító Nagymester leköszönésével új vezetőt választottak, Kerti István személyében. A Nagytanács, tíz éves munkája elismeréséül tiszteletbeli Nagymesteri címet adományozott Farkas Imre András rendalapítónak, továbbá gróf Vécsey Károly Érdemrenddel jutalmazta.

Az avatási ceremóniát megelőzően a két lovagjelöltnek egy-egy próbát kellett kiállnia. A bekötött szemmel megkóstolt borról megállapították, hogy oportó, majd a palackozás, dugaszolás tudományában is helyt álltak. Suba István lovagjelölt bemutatkozásában elmondta: a szőlőművelés és a bor szeretetét nagyapjától tanulta, pincéjét is tőle örökölte. Krammer Zoltán öt éve borászkodik, és mint kiemelte, fiára szeretné hagyományozni e nemes férfiúi tevékenységet.

Miután a csomiszló készséget is felismerték és megnevezték, Kerti István Nagymester lovaggá ütötte a borrend két új tagját. Ők esküvel fogadták, hogy Solt városát és solti borokat népszerűsítik, hogy a világ szegényes vízkészletét csak ritkán fogyasztják, hogy a borrend névadója, gróf Vécsey Károly aradi vértanú emlékét szívükben őrzik és rá büszkén emlékeznek.
A borrend ugyancsak tiszteletbeli tagjává fogadta Klópusz Ferencet.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Suba István is kapott gyakorlati feladatot, lopótökkel emelte a bort a hordóból a palackokba
[/caption]

Címkék#solt
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!