Kultúra

2013.08.06. 11:37

Véget ért a Kodály-fesztivál

Kodály Zoltán operájának keresztmetszete zárta az idei Kodály-fesztivált. A Háry János szabadtéri változatát két és félezren látták Kecskemét főterén.

Popovics Zsuzsanna

A daljáték részleteit a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Kodály Szeminárium Kórusa, a Vaszy Kórus és a Kecskemét Táncegyüttes adta elő. A kétszáz fős kórus, a szimfonikusok és tánckar számára hatalmas szabadtéri színpadot építettek. Megérte a készülődést, két és félezren voltak kíváncsiak a fesztivál záró zenei előadására.

Mind a szólisták, mind a kórusok kiválóan énekelték Kodály daljátékának Ittzés Mihály által megalkotott keresztmetszetét. A szegedi szimfonikusokat Gyüdi Sándor vezényelte, a bemutatott táncokat Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter koreografálta. A kerettörténetet Gulyás László mesélő adta elő.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Háry János szabadtéri változata hatalmas sikert aratott, két és félezren látták Kecskemét főterén
[/caption]

A fesztivállal párhuzamosan zajlott a 27. Nemzetközi Kodály Szeminárium, valamint annak utolsó hetében a 21. Nemzetközi Kodály Szimpózium. A három rendezvény 17 programján összesen több mint 8 ezer látogató vett részt – tudtuk meg Lángné Nagy Máriától, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ programszervezési vezetőjétől.

Tíz koncert, három kiállítás várta a nagyközönséget. A három hetes Kodály-szemináriumra 33 országból érkeztek résztvevők, akiknek pedagógiai- és mesterkurzust szervezett a Kodály Intézet. A Nemzetközi Kodály Társaság idén ismét Kecskeméten rendezte szimpóziumát és közgyűlését. A konferencia száz résztvevője 43 előadást hallhatott – közölte Kéri Laura, a Kodály Intézet igazgatóhelyettese. A közgyűlésen új vezetőséget választott a Kodály-társaság, továbbá elhangzott: a következő szimpózium Kínában lesz, 2015-ben.

Popovics Zsuzsanna A Háry János szabadtéri változata hatalmas sikert aratott, két és félezren látták Kecskemét főterén -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!