Kultúra

2013.08.12. 12:16

Megidézték a végvári vitézeket

Nem élhetünk a jelenben tiszta lelkiismerettel, ha nem adózunk nap, mint nap elődeinknek, akik lehetővé tették, hogy mi élhessünk. Legyünk méltók hozzájuk – hangzott el szombaton az Ősök napja elnevezésű rendezvényen, Bugacon.

Vajda Piroska

Második alkalommal rendezte meg a Turán Szövetség az Ősök napját a hétvégén Bugacon. A Kárpát-medencei magyarság egyik legnagyobb hagyományőrző ünnepén három napon át több mint negyven ingyenes családi programmal várták az érdeklődőket. A honfoglalás korát rekonstruált hadi viseletekkel, fegyverekkel idézték fel. Harci bemutatók, lovas versenyek, lovas íjász bemutatók, magyar népzenei és táltos zenei előadások mellett hat tudományos és három társadalompolitikai előadás várta az érdeklődőket. A szervezők két különleges kiállítással is készültek. Az Ősök sátrában ezúttal a nomád kultúrákat mutatták be a hunokon keresztül, míg a másik sátorban a méltatlanul elfeledett végvári vitézeket ismerhették meg az érdeklődők.

– Őseinket felhozád Kárpát szent bércére, általad nyert szép hazát, Bendegúznak vére. Nemzeti fohászunk soraival köszöntötte őseink emlékét megidéző, felidéző honfitársakat Bugacon Lezsák Sándor, az országgyűlés elnöke. Hangsúlyozta, a kincses Kelet örökösei vagyunk itt Európa szívében, ahol őstörténetünk, csodálatos mítosz világunk együtt tud élni a tudomány elemezéseivel, a tényadatokkal, az új feltárásokkal. Az elmúlt két évtized, elementális erővel hozta létre azt az új ismeretanyagot, amelyet elsősorban a hagyománytisztelők, hagyományőrzők munkája, kutatása teremtett meg.  – Olyan időszakot élünk, amikor a Kárpát-medence minden részében találunk embereket, akik rendkívüli munkával ösztönzik azt, hogy minél mélyebben, alaposabban ismerjük meg múltunkat – fogalmazott a politikus az Ősök napján, ahol ezúttal Attila fejedelem és Árpád vezér mellett, a 150 évvel ezelőtt született Gárdonyi Gézára és Dobó István egri várkapitányra is emlékeztek. A Magyar Turán Alapítvány, antropológus szakértők közreműködésével készíttette el Dobó István egri várkapitány arcrekonstrukciós szobrát, amelyet vasárnap mutattak be a nagyközönségnek. A szobrot a rendezvény után az egri Dobó István Múzeumnak ajándékozza az alapítvány. A két másolat közül az egyiket Gárdony, a másikat pedig a felvidéki Dobóruszka, Dobó István szülővárosa kapja meg.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Harci bemutatók, lovas versenyek, lovas íjász bemutatók várták az érdeklődőket
[/caption]

– Nincs olyan nemzet rajtunk kívül, amely közelebb állna Attilához, a hunok emlékéhez. Nincs rajtunk kívül olyan nemzet, amely Európában nagyobb elhivatottsággal őrizné a pusztai, lovas nomád hagyományokat. A magyar különleges nemzet, hiszen a megmaradás, a kreativitás, és a bátorság szimbóluma – jelentette ki a főszervező Bíró András Zsolt, antropológus, humánbiológus a szombati megnyitó ünnepségen. Mint mondta, ma már más típusú problémákkal kell megküzdenünk, mint Dobó idejében. De, a harcosok vére nem tűnt el nyomtalanul, hiszen bennünk él, és ezek a hagyományőrzők seregek viszik tovább. Ez az út nem csak az ősök útja, hanem a jövő útja is. Az Ősök napja pedig a magyar összefogás ünnepe. A szervezők éppen ezért azt szeretnék, hogy legyen hazánknak egy olyan ünnepnapja, amikor a legnagyobb, történelemformáló őseinkre emlékezünk. Céljuk, hogy az Ősök napja bekerüljön a hivatalos magyar ünneprendbe is. A Turán Alapítvány a kezdeményezését a Parlament elé is beterjesztette.

Vajda Piroska Harci bemutatók, lovas versenyek, lovas íjász bemutatók várták az érdeklődőket -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!