Kultúra

2013.08.05. 11:56

Díjjal jutalmazták id. Gyergyádesz László munkásságát is

Hat héten át harmincöt alkotó dolgozott a kecskeméti zománcművészeti műhelyben.

Popovics Zsuzsanna

Vasárnap nyílt kiállítás a 39. alkalommal megszervezett Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepen született tűzzománc alkotásokból, a kecskeméti Kápolna Galériában. Hat héten át, összesen 35 alkotóművész dolgozott a kecskeméti zománcművészeti műhelyben, formálta, színezte, égette kerámiába elgondolásait. Nagyon sokféle stílusú munkák születtek, a konstruktívtól a hagyományosig, az expresszív hangulatú és a festészethez közeli táblaképeken át a funkcionális tárgyakig, ékszerekig – mondta dr. Matits Ferenc, művészettörténész.

Kecskemét nevében Mák Kornél alpolgármester köszönte meg a szervezők munkáját, valamint a telepen tevékenykedő művészeknek, hogy újra ellátogattak a nemzetközi zománcművészeti szimpóziumra. Gratulált továbbá az alkotóműhely korábbi vezetőjének, id. Gyergyádesz Lászlónak, akit Kada Elek-díjjal jutalmazott a városi közgyűlés.

Az esemény fénypontja az alkotótelep idei díjazottjainak kihirdetése volt. Hollósy Katalin stúdióvezető gratulált Olga Jerokhovának, aki az alkotótelep szakmai díját vihette haza, Jekaterina Vdovkinának, akit szintén elismert a szakmai zsűri. Ezúttal Balanyi Károlynak ítélték az alkotótelep idei nagydíját. A Ferenczy-díjas grafikus- és zománcművész a fotóművészet lehetőségeit alkalmazta a zománcművészetben, mesteri módon. Egy idős asszonyról készült fotót jelenített meg tűzzománcban, mintegy kontrasztba állítva az idő múlását az időtálló tűzzománc örökkévalóságával. A művész idős modellje sajnos a kiállítást megelőző napon hagyta itt a földi életet. A kiállítás házigazdája, dr. Füzi László, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy szeptemberben egy kéthetes fazekas találkozó színhelye lesz Kecskemét, benne számos közönségcsalogató programmal. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Idén Balanyi Károly vehette át az alkotótelep nagydíját
[/caption]

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!