Kultúra

2013.07.09. 18:16

Zenei varázslat a színpadon

Kodály Zoltán zeneművek adják a keretét az idei Kodály Művészeti Fesztiválnak.

Popovics Zsuzsanna

A július 15-i nyitókoncerten a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Debreceni Kodály Kórus lép fel együtt, míg a zárókoncerten a Háry János opera keresztmetszete lesz hallható, látható Kecskemét főterén. A köztes eseményekről is szót ejtett a fesztivált bemutató sajtótájékoztató házigazdájaként Nemes László Norbert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének igazgatója, egyben a rangos komolyzenei fesztivál művészeti igazgatója.

– Érdekes, izgalmas műsort prezentálunk a közönségnek. A sokszínűség lehet a garancia arra, hogy minden koncert és hangverseny teltházas legyen – mutatott rá a szakmai vezető. – A műsorterv sok szempontja közül az egyik, hogy kiemelten foglalkozzunk a Kodály-életművel, a másik, hogy mindenki találjon kedvére való zenei csemegét. Ennek megfelelően lesz régi és kortárs zene, lesznek vokális és hangszeres produkciók és nem utolsó sorban egy ősbemutató.

– Kinyitom és odaadom magam a közönségnek – mondta saját darabjáról Vizin Viktória operaénekes. – Beengedem őket a művészélet kulisszái mögé, láttatom azt a megfeszített munkát, gyötrelmet, aminek eredményeképpen születik a csoda a színpadon. A művész varázsol, ezért is lett A Boszorkány a darabom címe.

A Kodály Fesztivált 1991 óta rendezi a Kecskeméti Kulturális Központ. Az idei egybeesik a 27. Nemzetközi Kodály Szemináriummal, valamint a 27. Nemzetközi Kodály Szimpóziummal, így azok programjainak a Kodály Zeneművészeti Intézet mellett a kulturális központ is helyet ad – mondta el Bak Lajos, a fesztivál másik főszervezője egyben a Kecskeméti Kulturális Központ vezetője.

A szervezőknek és közreműködő zenészeknek, művészeknek Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere mondott köszönetet. – Kecskemét a zene városa, hisz igen rangos zenei intézményei, szimfonikus zenekara és lelkes művészei vannak. Segítségükkel az ország egyik legrangosabb komolyzenei, egyben modern fesztiváljára várhatjuk a közönséget. Programját csak méltatni tudom, és idén is kíváncsian várom – fogalmazott a városvezető.

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!