Kultúra

2013.07.22. 08:44

Fociztak, főztek, fogatoztak a falunapon

Ismét gazdag program várta a hét végén a hercegszántói falunap vendégeit.

Tölgyesi Gábor

A hagyomány szerint idén is július harmadik szombatján tartották meg a falunapot Hercegszántón. Az események három helyszínen zajlottak.
A sportpályán a kispályás labdarúgásban 10 csapat indult. A két csoportban lejátszott mérkőzések után a döntőbe hazai csapatok jutottak. A kupát a Prokerika együttes szerezte meg miután bűntetőkkel legyőzte a Latabár elnevezésű fiatalokat. A torna gólkirálya 6 találattal Komán Attila lett.

A pálya mellett az árnyas fák alatt elkezdődött a főzőverseny. Sztipanov Illés főszervező elmondta, hogy 27 egység nevezett. Baráti társaságok, a nyugdíjas klub valamint a kertbarát kör tagjai is megmérették főzési tudományukat. A létszámtól függően 3-9 kilogramm húst kaptak ingyen a csapatok – az önkormányzat összesen 135 kilót osztott szét. A szakácsokból álló zsűri Deszecsár Marin sertéspörköltjét találta legjobbnak. Akinek nem volt lehetősége a versenybográcsokból kóstolni, azok Pásti Anita finom babgulyásából vásárolhattak. Közben élőzene szólt és ebéd után többen táncra is perdültek. A szervezők a gyerekek részére is biztosítottak programot. Volt ugráló- és játszóház, arc- és testfestés, kézműves alkotó játék.

Ezalatt a közeli lovas pályán zajlott a kettes fogatok Bácska Kupa idei IV. fordulója. Az országos pontgyűjtő vetélkedőben 21 fogat indult. A hazaiak két versenyzője jól szerepelt – András Gábor ötödik, míg Reusz István 6. helyen végzett a színvonalas versenyben. Délután a hajtók ismét megmérettették magukat a Kovacsev József emlékversenyen, valamint az önkormányzat kupáján.

Az esti program a főtéren volt. A színpadon a helyi horvát iskola gyermek tánccsoportja és tamburásai léptek fel. Nagy sikere volt a helyi nemzetiségi együttes táncainak. A programban a testvér települési kapcsolat alapján fellépett a vajdasági Kupuszina (Bácskertes) község modern tánccsoportja is.

Feigl József polgármester, a képviselőtestület által adományozott Hercegszántó Díszpolgára címet nyújtott át Gál Géza nyugdíjas tanárnak, Dr. Pataki Kálmánnak a település háziorvosának és Vélin Marin nyugdíjas tanárnak. A nap utcabállal zárult, ahol a talpalávalót a Poló együttes biztosította. A jó hangulatú estén a szervezők már azon gondolkodtak, hogy a jövő évi XX. falunapi eseményeket, a programot hogyan, mivel lehetne bővíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!