Kultúra

2013.07.12. 14:30

A világ csodája volt 1956

Tizenöt éve tartanak nyaranta ifjúsági táborokat Kiskunmajsán, ahol résztvevők az 1956-os forradalom és szabadságharc részleteivel ismerkedhetnek meg.

PN

Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból és határainkon belülről is érkeztek fiatalok a majsai 56-os ifjúsági táborba, hogy az ötvenhét évvel ezelőtti történésekről azoktól halljanak beszámolókat, akik megélték és legjobban ismerik az eseményeket.

Az első tábort még a Corvin közi felkelők utolsó főparancsnoka, Pongrátz Gergely szervezte, aki a legfontosabb dolgok egyikének tartotta a fiatalok hazaszeretetre nevelését. A szamosújvári származású forradalmár 2005-ös halála után, bátyja Pongrátz Ödön vette át a táborok irányítását, aki maga is tevékeny résztvevője volt a népfelkelésnek. Négy év múlva Pongrátz Ödön is elhunyt - mindkettőjüket az 1956-os áldozatok emlékére emelt majsai Kapisztrán Szent János kápolnában temették el - , s azóta a táborok egyik főszervezője Kozma Huba, az 56-os történelmi Alapítvány elnöke.

- A jövő nemzedékeinek nagyon fontos, hogy tudják mi történt velünk, mi az amire büszkék lehetünk, mert 1956 a világ csodája volt - mondta Kozma Huba, akitől megtudtuk: idén csak erre a hétre népesült be a tábor, de volt olyan év, amikor öt turnust is fogadtak.
A Kézdivásárhelyről, Kászonból, Szamosújvárról, Somorjáról, Hódmezővásárhelyről és Kiskunmajsáról érkezett középiskolások M. Kiss Sándor történésztől hallhattak a vidéki 56-ról is, hiszen nem csak a fővárosban történtek jelentős események. Miközben Budapesten fegyveres harcok zajlottak, vidéken társadalmi forradalom kezdődött. - Olyan alulról építkező, demokratikus szerveződések indultak meg, amik megpróbálták átvenni a falu irányítását. Rengeteg olyan döntést hoztak, ami megváltoztathatta volna az emberek életét - emelte ki a korszak egyik legismertebb kutatója. A diákok meghallgathatták Boross Péter volt miniszterelnök előadását is, aki saját élményeit osztotta meg velük. A politikus úgy vélekedett: a mai napig nagyon sokat köszönhet a magyar nép 1956-nak.
A tábor vendége volt Rimantas Zinkevicius litván fafaragó és Valentinas Butkus festőművész, akik a szovjet birodalomra az első puskalövéseket leadó balti népek szabadságküzdelmeiről is meséltek. A leghosszabb háborút ugyanis ők vívták a megszállókkal. Partizáncsoportjaik - az erdei testvérek -, évtizedeken keresztül folytattak fegyveres küzdelmet hazájuk függetlenségéért.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A táborozóknak a korabeli sajtóról Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese tartott előadást
[/caption]

Megújulhat az ország egyetlen 56-os múzeuma

A parlament a közelmúltban 50 millió forintot hagyott jóvá, a Pongrátz Gergely által alapított kiskunmajsai 56-os Múzeum felújítására. Az egykori marispusztai népiskolában kialakított tárlat anyagát is jelentősen bővítik, átalakítják a kiállítótereket.

– A most megszavazott 50 millió forint egyik része az ingatlan felújítását szolgálja, ami egy régi Klebelsberg-iskola, amit kezdeményezésünkre a kiskunmajsai önkormányzat előzőleg védelembe vett – nyilatkozta az összeg felhasználási céljairól Nahimi Péter, a múzeumot működtető Pongrátz Gergely Alapítvány kuratóriumi tagja.

– A támogatás másik része a kiállítás kialakítására lesz fordítva, amiben a Hadtörténeti Múzeum fog segíteni. A budapesti intézmény munkatársai már felmérték a kiskunmajsai kiállítást, s elképzelhető, hogy az udvaron látható nehézfegyvereken túl újabb eszközöket, kiállítási tárgyakat kölcsönöznek a majsai kiállítás színesítésére - tette hozzá a kurátor.
A munkálatok várhatóan már idén ősszel elkezdődnek, s a jövő év tavaszán már megújuló tárlattal várják a látogatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!