Kultúra

2013.07.11. 20:34

A Sirkó lányok mindent vittek

Éremesővel zárult a kecskeméti Színészolimpia Sirkó Anna és Eszter számára. A színpad mellett a sport is lételemük.

Popovics Zsuzsanna

Úszásban mindenkit maguk mögé parancsoltak a lányok, de „ott voltak a szeren” az atlétikai számokban, kosárlabdában is. Eszter sorra nyerte az úszószámokat, Anna hatszor ért másodikként célba. Miután kiszállt a medencéből, Anna korosztályában megnyerte a távolugrás versenyt, majd sprintfutásban is remekelt. „Levezetésként” beállt kosarazni.

– Hogy bírtad mindezt szuflával? – kérdeztük a kecskeméti Katona József Színház fiatal asszisztensét.
– Eleve hiperaktívnak tartom magam, sokat mozgok, így amikor jelentkezni kellett a színészolimpiára, minden kedvenc sportágamat megjelöltem. Az már csak a versenynapot megelőzően derült ki, hogy gyors- és mellúszásban is rajthoz kell állnom, mindezt 3-3 távon, ráadásul cirka egy óra alatt. Nem mondom, hogy nem fáradtam el a végére.

– Milyen volt a színészekkel, színházi kollégákkal sportellenfélnek lenni?
– Jó volt, csak rövid és pörgős. Nagyon be voltak sűrítve a programok, én szívesen versenyeztem volna másnap is. Azt nem tudom, honnan volt annyi energiánk, de este még buliztunk is a színészzenekarok élő koncertjén. Többször kellene hasonló programokat szervezni a szakmának. „Civilként”, színpadon kívül alig találkozunk, mert az évad során folyamatosan játszunk, ha fesztiválra megyünk, ott is a munkánkra koncentrálunk.

– Honnan ered a sport iránti elkötelezettséged?
– A Tanítóképző Főiskolán testnevelés szakon tanultam, ahol minden félévkor volt szintfelmérés. Ebben volt foci, tenisz, tehát olyan sportágak is, amit egyébként életemben nem csináltam. Futni az általános iskola óta futok, a sprinttávok a kedvenceim.

– A család hogy fogadta a rengeteg érmet, amit ketten hazavittetek a színészolimpiáról?
– Nem nagyképűségből mondom, de kvázi megszokták. A tíz évvel ezelőtti színészolimpián is beneveztem majd'' minden számba. A Margit-szigetről akkor hét érmet és egy kupát hoztam haza, plusz a kosarasokkal másodikak lettünk.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sirkó Anna a színészolimpia legjobb kosarasaival
[/caption]

– Ahogy a sportban, úgy az életben is „mindenevő” vagy?
– Abszolút. Sokáig nem tudtam például eldönteni, mivel is akarok foglalkozni. Tanultam a tanítóképzőben, de abbahagytam. Élsportoló is szívesen lettem volna, évekig úsztam, kosaraztam, nem rosszul. Aztán beszippantott a színház és itt ragadtam.

– Hogy lett belőled Gavroche a Nyomorultakban?
– Úgy, hogy a szereplőválogatás során egy kisfiút találtak, aki eljátszhatta a párizsi csibész szerepét. Közeledett a bemutató, és még nem volt váltótársa. Ment a tanakodás, hogy ki legyen másik Gavroche. Az egyik próbán a rendező elé tolt a karmester, a zenei vezető, hogy ők látnak bennem fantáziát. Bár már harminc vagyok, a vékony alkatomból kifolyólag rám illett a szerep. Kaptam egy lehetőséget, és volt vagy három hetem megtanulni a dalokat. Sikerült, és büszke vagyok rá, hogy eljátszhattam a szerepet. A legnagyobb élmény az volt, amikor szabadtéri színpadon, a Margit-szigeten játszottuk, több ezres közönség előtt.

– Tudod már a következő évadban rád osztott feladataidat?
– Az asszisztensi munkáimat igen. Az első bemutatónk a Marica grófnő lesz, abban asszisztálok. Nagykaliberű előadás lesz, meghívott kórussal, debütáló tánckarral, úgyhogy komoly, szép munkának ígérkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!