Kultúra

2013.06.17. 16:32

Kulturkaland: 43 helyszín, több száz program

Szombaton ismét népvándorlásra lehet számítani Kecskeméten, a Múzeumok Éjszakáján. Az országosan meghirdetett 350 helyszín közül minden nyolcadik a hírös városban nyitja kapuit.

Popovics Zsuzsanna

A kecskeméti Múzeumok Éjszakája idén egybeesik az országossal, vagyis a Szent Iván éjjelhez legközelebb eső szombaton lehet bejárni a város múzeumait, közgyűjteményeit és megannyi egyéb helyszínt a kultúra, a szellemi és tárgyi örökség, a minőségi kikapcsolódás jegyében.

Miközben ifj. Bozsó Jánossal, az esemény állandó főszervezőjével beszélgettünk az idei „egyéjszakás” programkavalkádról, többször keresték telefonon, hogy „Mi is szeretnénk csatlakozni, lehet?". A programfüzet a múlt héten kikerült a nyomdából (és városszerte begyűjthető), így nehéz új helyszíneket bevonni, de a szervezők senkinek sem mondanak nemet. Az esemény tegnapi beharangozó sajtótájékoztatóján ugyanakkor elhangzott: a kecskeméti Múzeumok Éjszakája facebook oldalára minden „programon kívüli” eseményt feltöltenek.

Hogy minek köszönhető ez a szakmára és civilekre egyaránt jellemző pezsgés, lelkesedés? Ifj. Bozsó János szerint részben annak, hogy a Múzeumok Éjszakáján sosem a profit volt a mozgatórugó, hanem egyfajta invesztálás a jövő múzeumlátogató, kultúrát befogadó generációiba.
– Van olyan önkéntesünk, aki bekopogott hozzánk, hogy ő ingyen adja a munkaerejét, szabadidejét, csak lehessen részese a vendégfogadásnak – meséli az esemény hírös városi meghonosítója. – A siker másik, talán legfontosabb eleme maga a közönség. Azzal, hogy a látogatók jól érzik magukat, a bejárt helyszínekről elégedetten, élményekkel gazdagodva távoznak, mindenki csak nyer, főként az idén nyolcadszor sorra kerülő programsorozat. A fesztiválhangulat előnyére szolgál, hogy egyre több gyerek- és interaktív program várja a közönséget, ráadásul belépőjegyért sehol sem kell fizetni.

Egyedül néhány szolgáltatásért kell fizetni. A helyszínek között ingázó buszjáratok korlátlan használatára jogosító karszalag ára is mindössze 400 Ft/fő, ami csak kicsivel több, mint egy városi buszon megváltott menetjegy. Nincs olyan helyszín, ahol ne kínálnak valamit, ami eddig még nem volt repertoáron. Új helyszínként csatlakozott a kulturkalandhoz a Széchenyi István Középiskola gasztrokulturális elemekkel (zöldségfaragás, grissini- és  cukrász díszek készítése), a Hírös Veterán Jármű Egyesület 30 veterán járművet állít ki a Technika Háza előtt, a Kondor Béla Művészeti Tagozat a városi piacon kínál zöldséglegót, zöldség-gyümölcs puzzle-t, korongozást és rakuépítést. A Ruszt József Stúdió Színház utcájában színészzenekarok koncerteznek, a felújított Vasútparkban a Katona József Színház társulata sanzonesttel búcsúztatja a Városi Mozit (miután hamarosan megkezdődik az épület felújítása).
A városnéző retrobuszok ezúttal is a Bozsó Gyűjteménytől indulnak. A gyűjtemény udvarán a gyerekek tehetik próbára kézügyességüket (gipszfigura-festés, óriásbaba öltöztetés). A felnőttek ezalatt megtekinthetik a felújított múzeumot, valamint a napokban megnyílt Herendi kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!