Kultúra

2013.06.18. 17:43

Kecskeméten Kada Elekről két szobrot is készítenek

Halálának századik évfordulóján több programmal emlékeznek meg az elkövetkező napokban Kecskeméten Kada Elekről, „a város aranykorának polgármesteréről”.

Hraskó István

Kada – aki 1897 és 1913 között vezette a várost – igen sokoldalú egyéniség volt: nemcsak politikus és polgármester, hanem néprajzi gyűjtő, múzeumalapító is egyben, aki mindezek mellett elindította a kecskeméti művésztelepet, tárcákat, népszínműveket írt, és még régészeti kutatásokat is folytatott. „Ilyen nagyformátumú embert nem szabad csak egyik oldaláról bemutatni” – fogalmazott Somogyvári Ágnes régész-főmuzeológus az emlékezés-sorozatról tartott keddi sajtótájékoztatón, hozzátéve: eme gondolat jegyében a Cifrapalotában június 21-én, 17 órakor nyíló kiállítás is arra törekszik, hogy minél sokrétűbben mutassa be Kada Elek életútját és Kecskeméthez fűződő kapcsolatát. Így külön hangsúlyt kap a tárlaton a polgármester gazdaságfejlesztő és városépítő munkássága mellett régészeti és irodalmi tevékenysége is. A kiállítás természetesen június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján is látható lesz.

Június 24-én 9 órától a városháza dísztermében tartanak emlékülést. Az egykori polgármester kedvenc hangszere a tárogató volt, így nem csoda, hogy a programsorozaton többször felhangzik majd a tárogató hangja. Nemcsak a Cifrapalotában és a városházán rendezett eseményeken, hanem június 29-én 19 órától az evangélikus templomban sorra kerülő hangversenyen is.

Mák Kornél alpolgármester elmondta: mivel Kada piarista diák volt, így szeptemberben a Piarista Iskolában emléktáblát fognak avatni a városépítő polgármesterre emlékezve. Június 23-án fél 9-től pedig ünnepi szentmise lesz a kadafalvi kápolnában, amelyet követően felavatják Angelo Minuti szobrászművész Kada Eleket ábrázoló mellszobrát. Pálfy Gusztáv szobrászművész egyébként egy másik Kada-szobrot is készít, ezt a városháza főbejárata előtti fogják elhelyezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!