Kultúra

2013.06.20. 18:02

Jubilálnak a veteránok

Huszadik alkalommal randevúznak Halason a veterán autósok és motorosok. A három napos jubileumi összejövetelre legalább száz járművet várnak.

Tapodi Kálmán

– Mintha tegnap történt volna. Minden egyes mozzanatra emlékszem, ami a szervezéssel járt. Nem volt egyszerű feladat, hiszen akkoriban még nem használtunk mobiltelefont, internetet, de mégis sikerült egy remek veteránautós és motoros találkozót szerveznünk, amire negyven járművel érkeztek – emlékezett vissza a kezdetekre Fejes Ferenc, aki feleségével és Király Gáborral valamennyi találkozó megszervezésben főszerepet vállalt.

– A húsz évvel ezelőtti első találkozó gondolata egyesületünk névadójától Kántor Andrástól származik, akivel véletlenül találkoztunk egy olaszországi nyaraláson. Ott határoztuk el, hogy megpróbálunk megszervezni egy találkozót, de sajnos András betegsége miatt már nem élhette meg az első összejövetelt. Betegágyánál megígértem neki a kórházban, hogy végigvisszük az ötletét, ami bizonyította életképességét, hiszen ez a legrégebbi és folyamatosan megtartott találkozó az országban – mondta el Fejes Ferenc, aki maga is rendelkezik veterán motorokkal és egy Opel Olympia Rekord típusú személygépkocsival. Mint elmesélte: ugyan a vasas szakmához kötődik, de jelenleg szőlőtermesztésből él, ám a veteránjárművekkel teljesen „megfertőződött”. – Szerencsére akadnak egyesületünkben olyan fiatalok, akik beálltak a csapatba és nagyon fegyelmezetten végzik a rájuk bízott feladatokat, hiszen rengeteg munka akad egy-egy összejövetel megszervezésével – tudtuk meg az egyesületi elnöktől, aki elmondta, hogy idén is száznál több járművet várnak Halasra.

– Az ország minden részéből jönnek hozzánk. Orosházáról gurul ide egy „Bádog Böske”, egy Ford-T modell, míg a legrégebbi jármű egy 1904-es francia gyártású Core lesz, amiből ez az egyetlen van a világon. Ezt a működőképes, akár 70-80 km/órás sebességgel is haladó fakerekes autót Kisapáti István, bordányi gyűjtő hozza el. Lesznek katonai járművek, velocipédesek és a múzeumok éjszakáját követően a buszok is megérkeznek Kecskemétről – sorolta Fejes Ferenc.

A hagyományos túraversenyt szombaton reggeltől tartják melynek 129,7 km lesz az idei távja. Az autósok és motorosok útjuk során érintik Pirtót, Soltvadkertet, Kiskőröst – ott a közúti múzeumnál hosszabb időre is megállnak – Tázlárt, Zsanát, majd visszaérkeznek Kiskunhalasra, ahol a strandon is láthatóak lesznek a járgányok.

Vasárnap délelőtt a halasi utcákon vonulnak végig, majd megkoszorúzzák a verseny névadójának síremlékét. A város főterén várhatóan 10 órától lehet szemügyre venni a jubileumi találkozóra érkezett járműveket és ott hirdetik ki a túraverseny végeredményét is.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A régi közlekedési eszközökhöz, korabeli ruházat illik.
[/caption]

Régi korok járműcsodáinak egyesülete
Az egyesületet egy baráti társaság alapította 1994-ben a névadó, Kántor András tiszteletére, aki Kiskunhalas köztiszteletben álló polgára és egyben a régi korok autócsodáinak rajongója volt. (Kántor András maga is egy 1950-ben gyártott, felújított Opel Olimpiával rótta Kiskunhalas utcáit.)
A barát emlékére létrehozott Kántor András Veterán Autósok és Motorosok Kiskunhalasi Egyesülete 1994-ben rendezte meg az első Kiskunhalasi Veteránjármű Találkozót és a Kántor András veteránjármű emlékversenyt, mely azóta hagyománnyá nőtte ki magát, ahol rendszeresen több ezren csodálják meg a guruló szépségeket. Az egyesület maga is részt vesz hazánk minden rangosabb veteránjármű-találkozóján. Az egyesület elnöke kezdettől fogva Fejes Ferenc. (Forrás: veteranpark.hu)

Tapodi Kálmán A régi közlekedési eszközökhöz, korabeli ruházat illik. -->

Címkék#Kiskunhalas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!