Kultúra

2013.06.04. 11:49

Az erős külső, gyenge lelket takar

Díszpolgári címet adományozott a képviselő-testület dr. Réczi László ügyvédnek, világbajnok és olimpiai bronzérmes birkózónak. Az elismeréssel régi adósságát törlesztette a város.

Vajda Piroska

– Hogyan fogadta a régen kiérdemelt elismerést?
– Amikor megnyertem 1978-ban a világbajnokságot, azzal egy időben lett kiképzett űrhajós Magyari Béla. A városvezetés akkor neki ítélte a díszpolgári címet. Azt mondták a következő évben én kapom. Úgy tűnik, most jött el az én időm. 
Nehezen kaptam meg a díszpolgári címet, de úgy érzem, méltó vagyok az elismerésre, és nem csak sporteredményeim alapján. Ha ismert lenne napjainkban a virilis polgár (a legtöbb adót fizető) kifejezés, akkor azt hiszem bátran közéjük sorolhatnám magamat és a családomat. Sokáig éreztem azt, hogy el kell innen mennem, mert saját hazájában senki sem lehet próféta, de most hálás és egyben büszke is vagyok.

– Viszonylag későn kezdett sportolni, mégis egyből az élvonalba került.
– Több sportágba is belekóstoltam, mielőtt elköteleztem magam a birkózás mellett. Elsős ipari tanulóként kezdtem komolyabban sportolni. A ping-pong volt az első szerelem, a sportág városi bajnoka is voltam. Sokszor előfordult azonban, hogy a testnevelés óra után ottragadtam a birkózók edzésein. Sokáig mindkét sportágat űztem, végül választás elé állítottak. Többek között azért döntöttem a birkózás mellett, mert az egyesület épp az országos bajnokságra készült, amit Budapesten rendeztek meg. Mivel még soha nem jártam a fővárosban – azóta viszont 35 országban megfordultam – elfogadtam a kecsegtető ajánlatot. Jó döntés volt, mert kezdettől szinte minden versenyt megnyertem. Egyébként lakatosnak tanultam, első munkahelyem a félegyházi gépgyár volt. Utána átkerültem az Április4 gépipari művekbe, majd külső szerelőként bejártam az országot. Közben pedig folyamatosan sportoltam, ahol épp dolgoztam, abba a városi csapatba jártam edzeni. Így nagyon sokat tanultam más mesterektől is. Munka mellett végzetem el a gépipari technikumot, majd pedig a jogi egyetemet. Ügyvédi pályára kerülésem viszont nem volt egyszerű. Mivel szegény családból származom, nehéz volt bejutni a helyi ügyvédi közösségbe. Végül 1983 szeptemberében kezdtem ügyvédjelöltként, 1985-től pedig ügyvédként dolgozni. 1970-ben nősültem, két gyermekünk született: Mónika és László. Mindketten a jogi pályát választották. László önkormányzati képviselő is egyben.

– Tagja volt az első két képviselő-testületnek, a második ciklusban pedig alpolgármester is volt. Miért vállalt közéleti szerepet?
– Soha nem terveztem, hogy politikai pályára lépek, de világbajnokként nagyon sok emberrel megismerkedtem, így a rendszerváltás idején sokan megkerestek, politikai szerepvállalásra kértek. SZDSZ támogatással jutottam be a képviselő-testületbe, de soha nem voltam párttag. Nem kötődtem igazán egyik párthoz sem. Rá kellett jönnöm, a politika nem nekem való, mert nagyon érzékeny és sértődékeny ember vagyok. Úgy gondolom, az elmúlt évtizedek alatt sokat edződött a lelkem, de alapjába véve nem sokat változtam. Nagyon sok tisztséget betöltöttem, sok szép eredményt elértem, de úgy érzem, ma is ugyanolyan ember vagyok, mint kezdő lakatosként.

– Azt kevesen tudják Önről, hogy kiváló kertész is egyben.
– Száz gyümölcsfa, negyven diófa, ötvenfajta, zömében muskotályos szőlő van a kertemben. Néhány hete pedig Aranykalászos gazda lettem. A hetvenes évek elején kezdtünk kertészkedni, melynek bevételéből építettük panziónkat, amit azóta is működtetünk. A kertészkedést a feleségem szüleitől tanultam. Sokat segítettünk nekik, és közben rájöttem kifizetődőbb, mint a sportolás. A jelenlegi milliós nagyságú jutalmakkal ellentétben akkoriban az olimpiai bronzéremért 35 ezer forint jutalom járt, míg a világbajnoki címért 28 ezer. Feleségem szülei jelképesen világbajnokok voltak, hiszen két kisebb fólia hónapos retekből kétszer annyit árultak, mint a világbajnoki jutalmam volt. Nagyon megszerettem a kertészkedést. Napközben ügyvédkedtem, utána mentem ki a kertbe, éjszaka pedig a nagybani piacra. Ma már azonban csak hobbikertész vagyok.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A díszpolgári címet Kapus Krisztián polgármester a Városalapítók napja keretében adta át dr. Réczi Lászlónak.
[/caption]

– Ha újra kezdhetné...?
– A sport akkor is az életem rész lenne, hiszen a birkózás emelt ki az szegénységből, az ismeretlenségből. Ugyanakkor kitartásra tanított. Megedzette akaratomat, ami életem során nagyon sokat segített. Most viszont legszívesebben minden percemet az unokámmal tölteném, akire nagyon sokat vártunk. A kertünkben már készen várja a játszótér és a homokozó.

Dr. Réczi László eredményei:

1971 Szófiai 24. VB kötöttfogás 4. helyezett

1973 Helsinki 20. EB kötöttfogás 4. helyezett

1973 Teherán VB kötöttfogás bronzérem

1974 Madrid 25. EB kötöttfogás 4. helyezett

1974 Katowicze 26. VB kötöttfogás bronzérem

1975 Ludwigshafen 22. EB kötöttfogás 5. helyezett

1975 Minszk 27. VB kötöttfogás bronzérem

1976 XXI: Montreal Olimpia bronzérem kötöttfogás

1977 Bursa 24. EB kötöttfogás bronzérem

1978 Göteborg 28. VB kötöttfogás aranyérem

1971-ben, 1975-ben és 79-ben magyar bajnok

1973 Helsinki 20. EB kötöttfogás 4. helyezett

1973 Teherán VB kötöttfogás bronzérem

1974 Madrid 25. EB kötöttfogás 4. helyezett

1974 Katowicze 26. VB kötöttfogás bronzérem

1975 Ludwigshafen 22. EB kötöttfogás 5. helyezett

1975 Minszk 27. VB kötöttfogás bronzérem

1976 XXI: Montreal Olimpia bronzérem kötöttfogás

1977 Bursa 24. EB kötöttfogás bronzérem

1978 Göteborg 28. VB kötöttfogás aranyérem

1971-ben, 1975-ben és 79-ben magyar bajnok A díszpolgári címet Kapus Krisztián polgármester a Városalapítók napja keretében adta át dr. Réczi Lászlónak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!