Kultúra

2013.01.11. 08:34

Hű marad a társulathoz

A közönség, a színházi szakma visszajelzései alapján is jó úton jár a kecskeméti Katona József Színház társulata. Cseke Péter megbízatása hamarosan lejár, de maradna, mert vannak még tervei.

Popovics Zsuzsanna

Fotós: Bus Csaba

Fotós: Bus Csaba

Cseke Péter színidirektor mandátuma nyárig tart. Nem titok, újra elindult a színházvezetői posztra kiírt pályázaton. A kecskeméti színház leendő új vezetője 2013. augusztus 1-jétől öt éven át irányíthatja a kulturális intézményt.

– A maradás mellett döntött. Jól érzi magát a városban?
– Igen. Egyrészt nagyon nagy szeretetet kaptam Kecskeméttől, másrészt szabadságot arra, hogy a saját képemre formáljam a színházat, a társulatot. Az elmúlt évek során sok mindent megéltünk, a mai színészgárdánk több tagját már én választottam, nagyon szeretek velük dolgozni. Véleményem szerint az ország egyik legtehetségesebb társulatáról van szó, akikkel mindenféle műfajban kiválóan lehet dolgozni. A Lesz vigaszban például 22 énekelni, táncolni tudó, jó színészt láthat a közönség, akik a következő nap már egy igazi drámát játszanak. Nem szívesen hagynám őket magukra. Elindultunk egy úton, de még komoly munka van előttünk, és magamban is érzek elég erőt, ambíciót, hogy ezt a színházat a legmagasabb szintekre emeljem.

– Honnan indultak?
– Amikor átvettem a színházat, hiányoztak a fiatalok, a korosztályi egyenetlenségek miatt voltak betöltetlen szerepkörök. A társulatban volt legalább egy tucat 28-40 éves kor közötti színésznő, miközben a drámairodalom elég mostohán bánik a hölgy szereplőkkel. Egyszerűen nem volt szükség mindenkire. Az átalakulás jegyében hoztam fiatalokat mind a két színészképző egyetemről, továbbá Szemenyei Jánost a Vígszínházból, Orth Pétert a Nemzeti Színházból, Téby Zitát a Szputnyikból, és még sorolhatnám. Céltudatosan néztem ki, és nyertem meg őket a kecskeméti társulatnak. Van néhány olyan színész is, akik nem állandó tagok, szívesen játszanak nálunk: Szerednyey Béla, Dunai Tamás, Márton András.

– Minden bemutatójuk kínál valami különlegeset, ami miatt „muszáj” megnézni. Miből merítkezik a kiapadhatatlan ötlettár?
–  Mindig a társulatból kiindulva alakul ki, hogy mit fogunk a következő évadban játszani. A darabokat mindig az adott társulatra készítem elő.

– Vendégrendezők sora dolgozott, dolgozik a Katonában. Rendezőként nincs önben féltékenység?
– Egyáltalán nincs, sőt, boldogság, hogy itt vannak. Neves szakemberek dolgoznak a társulattal. Nagyszerűnek tartom, hogy találkozhat a közönségünk Szász János, Mohácsi János, Bagó Bertalan munkáival. A mai rendezőgeneráció legjava rendezett már Kecskeméten, és jó érzés, hogy szívesen is térnek vissza.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egy méltán népszerű Shakespeare színmű, A Vihar olvasópróbáját tartotta tegnap a kecskeméti társulat
[/caption]

– Költségvetését tekintve nem éppen toplistás a Katona színház. Hogy látja, lesz miből dolgozniuk a jövőben is?
– Az önkormányzattól kapott támogatást tekintve nem elől vagyunk a színházak sorában. Olyan városokban, mint a Székesfehérvár, Szolnok vagy Békéscsaba lényegesen nagyobb támogatási forrással gazdálkodhatnak a teátrumok. Úgy gondolom, hogy okos, átgondolt gazdálkodással elértünk egy költségvetési minimumot, ami alá már nem lehet menni. A működésünket mindazonáltal meg tudjuk oldani. Vannak mecénásaink, szponzoraink, akik folyamatosan támogatnak bennünket. Ilyen Polyák Mátyás, aki fantasztikusan támogatja színházunkat, színészeinket. Létrehozta a Pék Matyi-díjat, de sok minden mással is segíti a munkánkat. Vannak olyan szponzoraink, akik a társasági nyereségadójuk egy részét ajánlják fel a kultúra, azon belül célzottan a Katona József színház támogatására. Ez sok mindenben kihúzott már bennünket a slamasztikából.

– Több különlegességet is ígér a 2013-es év: utazik a társulat Londonba, Ön betölti a 60. életévét...
– Valóban sok lehetőséget tartogat az idei év nekem is, a társulatnak is. És ne felejtsük el, zajlik az igazgatói pályázat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!