Kultúra

2012.12.23. 07:10

Újra a városé lesz, ami az övé

Ismét gazdát vált és létszámot csökkent a bajai múzeum.

Kubatovics Tamás

- Mindig Baja múzeumának tekintette magát a Türr István Múzeum, ami végre valóban a városé lehet. A szomszéd teremben 75 éve alapították, 50 éve került a megyei múzeumi szervezetbe - mondta Kovács Zita a városatyák legutóbbi ülésén a díszteremben, amikor a képviselő-testület hivatalosan döntött az intézmény megalapításáról és megerősítette tisztségében az igazgatót. Az intézmény vezetője munkatársai nevében tolmácsolta a változás okozta örömüket.

Januártól újra gazdát vált a múzeum, ami a megyei önkormányzattól az intézményfenntartó központokhoz került, újévtől pedig a települési önkormányzat fenntartásába kerül. Önálló költségvetéssel, ám gazdasági szervezet nélkül működik majd, utóbbi feladatait a polgármesteri hivatal látja el, hasonlóan a könyvtárhoz.

- A múzeum négy épületében 3000 négyzetméternél nagyobb területen történeti, helytörténeti, régészeti, néprajzi, képző- és iparművészeti gyűjteménye, valamint fotótára olyan minőségű és mennyiségű anyagot, tárgyi és szellemi kulturális örökségi anyagot tartalmaz, aminek több mint 40 százaléka nemzetiségi. Mérete és minősége megegyezik a megyei Katona József Múzeuméval, az ott foglalkozatott 22 munkatárssal szemben azonban mi 9-en maradtunk. Ennek ellenére biztosítom a testületet, hogy a megye második városához méltó tudományos műhelyként a törvényi változások következtében ránk váró közművelődési és múzeumpedagógiai munkát is igyekszünk a legmagasabb szakmai szinten teljesíteni - fogalmazott az igazgató.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Elsősorban tudományos műhely, de egyéb feladatokat is várnak rá
[/caption]

Később a testület az által említett létszámból is faragott 0,5 álláshelyet a gazdasági ügyintézői poszt megszüntetésével, ez nem eredményez elbocsátást, a feladatot eddig ellátó alkalmazott marad fél állásban gyűjteménykezelő.

Költségvetésükről Fercsák Róbert (Fidesz) alpolgármester kérdésére elmondta: a 37 milliós keretből 25-re tehető a személyi juttatás, míg a többi dologi. Tudomása szerint kiadásaik mintegy 80 százalékát fedezte az állam, a többit pályázati pénzekből, illetve az önkormányzat támogatásából lehetett fedezni. Saját bevételként 500 ezer forint volt a bevételi előirányzat. Ennek előteremtését azonban hátráltatta, hogy a megyei intézményfenntartó központ megszüntette 9 teremőri státuszukat, ezért a nyitva tartási idő is lerövidült. Farkas Attila (Összefogás Bajáért) felvetette, hogy érdemes lenne kezdeményezni a nemzetiségi bázisintézménnyé alakítást, amire alkalmas a meglévő gyűjtemény és többletforrást jelenthetne a múzeum számára. Dr. Gyenes Gabriella jegyző erre válaszolva kifejtette, hogy foglalkoznak a kérdéssel, vizsgálják a lehetőséget és szükség esetén a testület elé kerül a téma.

- Elsősorban tudományos műhely a múzeum, de át tud vállalni feladatot az oktatás, nevelés  területén. Jelenleg négy uniós projekt fut, ezek 100 százalékos támogatást élveznek. Reménykedünk, hogy szakmai, személyi átcsoportosításokkal megoldhatók lesznek ezek a munkák, és nem így nem jelentenek plusz kiadást. A minisztériumi szakfelügyelettől azt az információt kaptunk, hogy a bevezetendő feladatalapú finanszírozás előnyös lehet számunkra, mert a megyében az egyik legjobban működő intézmény a miénk, amit korábbi szakfelügyeleti jelentések is megerősítettek - hangsúlyozta Kovács Zita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!