Kultúra

2012.12.09. 21:26

Méltó helyen az értékek

A Gyűjtemények Háza háromszáz éves falai között otthont lel a progresszió és az évezredes identitás.

Popovics Zsuzsanna (Petőfi Népe)

Az augusztus végi hivatalos projektzárót követően múlt pénteken a nagyközönségnek is átadták a közel 300 millió forintból felújított Gyűjtemények Házát (korábban Bozsó Gyűjtemény) Kecskeméten. A gyűjtemény Gyökerek – jelek – nyomok című időszaki kiállítással emlékezik a 90 éve született Bozsó János Munkácsy-díjas festőművészre. A tárlatot Halász János parlamenti államtitkár nyitotta meg a kibővített, a mai kor minden követelményének megfelelő múzeumépületben. Az államtitkár hangoztatta: a festőművész és műgyűjtő hagyatékát bemutató gyűjtemény az ország egyik legnagyobb olyan magángyűjteménye, amely egyidejűleg képzőművészeti, néprajzi és iparművészeti kiállítás is.
– Nyitottnak lenni a progresszív szellemi áramlatra, de megőrizni évezredes identitásunk, többek között ez az, amit Bozsó Jánostól megtanultunk – hangsúlyozta Halász János.

Sokáig nem kezelte méltóképpen ezt a gyűjteményt Kecskemét, noha a város egyik legrégebbi, közel 300 éves épületéről van szó, ahogy a hányattatott sorsú Hanga Óragyűjtemény is sokáig kereste a helyét – mutatott rá Zombor Gábor polgármester. Örömmel konstatálta, hogy ezúttal szinte az egész város összefogott annak érdekében, hogy mindkettő megőrződjön a jövő nemzedékeinek, a jelenben pedig sok-sok ember gyönyörködhessen benne.

Ön szokott múzeumba járni? Szavazzon a középső hasábban!

Hanga István órásmester, óragyűjtő tárlatvezetést is tartott a jelen lévőknek, mint fogalmazott: „nem szimplán az emelten, hanem az óra-mennyországban". Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény Alapítvány kuratóriumának elnöke köszönetet mondott mindazoknak (cégeknek, önkormányzatnak, magánszemélyeknek), akik melléjük álltak és segítették a múzeumépület megújulását.

 [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kiállítások idén december 30-ig látogathatók, péntek, szombat, vasárnap 10-től 17 óráig.
[/caption]

A baon.hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja.

Popovics Zsuzsanna (Petőfi Népe) Ön szokott múzeumba járni? Szavazzon a középső hasábban! A kiállítások idén december 30-ig látogathatók, péntek, szombat, vasárnap 10-től 17 óráig. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!