Kultúra

2012.12.19. 10:58

A félegyházi Constantinum diákjai küldték a legtöbb mesét

Egy testvérpár, Hunyár Kenéz és Csongor Az úton talált talentumok című meséje nyerte a Nagy mese pályázatának fődíját. A félegyházi diákok is szép sikert értek el.

PN

A 9 és 15 éves testvérpár által írt mese azért is különleges munka, mert mindkét, a pályázaton részt vevő korosztály képviseltette vele magát – hangzott el a díjátadó ünnepségen. A testvérek a díj átvételekor elmondták, a mese története kisebbikük fejéből pattant ki, a történetet kiszínezni pedig bátyja segített neki. Később formailag és stilisztikailag együtt csiszolták a mesét. Mint említették, a civódó testvérek alaptörténethez saját életükből merítettek ihletet.

A Nagy mese pályázatot 6-10 és 10-16 év közötti fiataloknak írták ki, akik ötperces saját vagy mások által írt mesékkel nevezhettek. A kiírásra összesen 1769 érvényes mű érkezett, 1558 Magyarországról és 211 a határon túlról. A 6-10 évesek kategóriájában Inges Domonkos A piros sárgisztó című meséje nyert, a 10-16 évesek között pedig Oláh Anna A tölgyfa és a hangya című meséjét díjazták a legjobbnak járó oklevéllel és ajándékcsomaggal.

Második helyezet lett a 6-10 évesek között Tóth Kamilla A csend hangjai című meséjével, a 10-16 évesek közül pedig Dömsödi Lilla Bíborka A Festő utca című története nyert. A legtöbb pályaművet beküldő magyarországi iskola díját a kiskunfélegyházi Constantinum Nevelési-Oktatási Intézmény, határon túlról pedig a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Iskola nyerte. A saját mese kategóriában beérkezett pályaműveket egy „meseszakmai” zsűri bírálta el, a már létező mese kategóriában pedig főként az előadói készségeket értékelték. A beérkezett pályázatokra az interneten lehetett szavazni, így a közönség is kiválaszthatta kedvencét.

Az ítészek között Tasnádi István író, Horváth Gergely, a Petőfi Rádió műsorvezetője, Markovits Ferenc, a Kossuth Rádió programszerkesztője, Hermann Flóra, az Időfutár című hangjáték főszereplője, Péterfy Bori énekesnő, Vizi Mária rendező és Szokolai Brigitta dramaturg foglalt helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!