Kultúra

2012.11.20. 11:28

Ezer kötettel gyarapodott a találkozóhely

Negyvennyolcadikként adták át a megyében a felújított móricgáti könyvtárat. A megszépült létesítmény ezer könyvvel gyarapodott.

Vajda Piroska (Petőfi Népe)

A Bács-Kiskun megyei Katona József Könyvtár mozgókönyvtári rendszeréhez eddig hatvan település csatlakozott, idén ötven új könyvtárat adnak át az olvasóközönségnek – nyilatkozta lapunknak Ramháb Mária, a megyei intézmény igazgatója.
Tőle azt is megtudtuk, Móricgáton sajátságos módon, pályázati forrás nélkül oldották meg a könyvtár megújítását. A megyei intézmény és a helyi önkormányzat összefogásának köszönhetően valósult meg a fejlesztés. A könyvtárhelyiség felújítását a település vállalta, míg a berendezést, a könyveket, és az informatikai eszközöket a megyei könyvtár biztosította.

A móricgáti könyvtár működtetését januárban vette át a megyei intézmény. A falunak korábban nem volt saját gyűjteménye, a jászszentlászlói könyvtártól kaptak könyveket letétbe. Ma már viszont több mint ezer új kötet várja a helybelieket – tette hozzá Ramháb Mária. Elmondta, a gyűjtemény összeállításánál figyelembe vették a falu lakosságának összetételét. Abban bízik, hogy sikerül minden igényt kielégíteni. Ugyanakkor azt is hozzá tette, a megyei könyvtár a továbbiakban is teljes mértékben támogatja a móricgáti intézményt, az újabb igényeknek is igyekeznek megfelelni.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A mórcgáti gyerekek boldogan vették birtokba a megújult könyvtárat.
[/caption]

Ramháb Mária kiemelte: ez a hely nem csak a könyvkölcsönzésről szól, hanem döntően arról, hogy immár van a faluban egy olyan hely, ahol kulturált körülmények között találkozhatnak, beszélgethetnek a helybeliek. A mozgókönyvtári rendszer tapasztalatairól szólva elmondta, a kezdeményezés sikeres, mert korosztálytól függetlenül elkezdték használni az emberek a könyvtárakat. Működőképességüket bizonyítja, hogy megyei és országos szinten is kiemelkedő eredményeket mutathat fel valamennyi intézmény.

– Ez nagy jelentőségű esemény a móricgátiak életében, mivel olyan világban élünk, amelyben a tudás, a hozzáértés, az információ jelentősége növekszik. Ez akkor is igaz, ha mindennapi életünk sok esetben nem ezt bizonyítja – fogalmazott az átadási ünnepségen Csontos Máté, Móricgát polgármestere. – Nem az olvasás szerepe csökkent, hanem sokaknak a könyvhöz fűződő kapcsolata változott meg, vagy ki sem alakult. Hajalmosak vagyunk elhinni a televízió, a számítógép és az internet világában, hogy ma már nem kell a könyv, a nyomtatott betű. Ez nem igaz! – hangsúlyozta a településvezető, majd hozzátette: a megújult könyvtárral aktív részesei lehetünk jelenünknek, de ami a legfontosabb, ebben a szép környezetben  megbeszélhetjük együtt átélt élményeinket, vagy csak szót válthatunk egymással. Bízom benne, hogy ez a szép könyvtár mozgalmasabbá teszi a falu életét – fűzte hozzá a polgármester.

A baon.hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!