Kultúra

2012.11.15. 18:09

A halasi csipke titkát Londonban sem árulják el

A 110 éves halasi csipkét és a herendi porcelánt bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a Londoni Magyar Kulturális Központban.

Tapodi Kálmán (Petőfi Népe)

Az eseményt különlegessé teszi, hogy most először tekintheti meg a nagyközönség annak az egyedi herendi étkészletnek számos darabját, amely Vilmos herceg és Katalin hercegnő esküvőjére készült. A Magyarország hivatalos nászajándékaként átadott étkészlet különlegessége, hogy minden egyes darabján szerepel a pár monogramja – mondta el Végh Gyöngyi, az intézet munkatársa.

A Royal Garden mintájú különleges étkészletnek a híres Viktória-minta volt az alapja. Viktória királynő az 1851-es első londoni világkiállításon rendelt egy étkészletet, amelynek kínai ihletésű, pillangókat és virágzó rózsaágakat ábrázoló díszítését az ő tiszteletére Viktória-mintára kereszteltek.

Fiona Milnétől, a Herendi Porcelánmanufaktúra angliai forgalmazójától az intézet munkatársa megtudta, hogy Diana hercegnő szenvedélyes gyűjtője volt a herendi porcelánfiguráknak, és az 1989-es londoni herendi kiállítás megnyitóján is részt vett.

A halasi Csipkeház idén ünnepli fennállásának 110. évfordulóját. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 szeptembere óta szerepel a magyar szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékében. A teljes egészében kézi munkával készülő halasi csipke – amely több világkiállítás nyertese és a brüsszeli csipke valódi vetélytársa – értéke az aranyéval mérhető: egy gramm csipke ára megfelel az azonos súlyú aranyénak – tette hozzá Végh Gyöngyi.

A Csipkeház képviseletében Kiliti Zsuzsa igazgató beszélt a halasi csipke történetéről, Bakonyi Attiláné csipkevarrónő bemutatót tart a vendégeknek. A halasi csipke készítése szigorúan őrzött titok, kizárólag a kiskunhalasi Csipkeházban dolgozó asszonyok ismerik.
A kiállítás – amely a magyar Külügyminisztérium támogatásával jött létre – december 6-ig tart nyitva.

 

A baon.hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja.

Tapodi Kálmán (Petőfi Népe) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!