Kultúra

2012.10.03. 15:36

Miles Davis emlékére szól a dzsessz

A mai amerikai modern dzsessz díjakkal elhalmozott nagyágyúi - köztük Miles Davis két egykori zenésztársa - koncerteznek a Kecskeméti Jazz Gálán, október 15-én.

Popovics Zsuzsanna

A dzsesszkedvelő közönség által jól ismert, 15 éven át futó Kecskeméti Jazz Napokat váltja a gála, emléket állítva a múlt század legjelentősebb dzsessz zenészeinek. A szervezők tervei szerint öt egymást követő évben lesz egy-egy emlékkoncert, mindig októberben.

Első alkalommal Miles Davis emlékére ad hangversenyt öt világnagyság: Wallace Roney, Wayne Escoffery, Adam Birnbaum, Douglas Weiss és Al Foster. Szintén újdonság, hogy filmvetítés is köríti a sok-sok muzsikát.

Miles Davis afroamerikai jazz trombitást, zenekarvezetőt és zeneszerzőt a jazztörténet egyik legnagyobb hatású és legkiemelkedőbb alakjaként tartják számon. A második világháború végétől a 90-es évek elejéig (1991 szeptemberében halt meg) a jazz szinte minden fontosabb mozzanatánál előtérben volt. A kecskeméti gála közreműködője lesz két alkotótársa: Wallace Roney (trombita) és Al Foster (dob). A Kecskeméti Jazz Gálának a Katona József Színház ad otthont, a rendezvény 19 órakor veszi kezdetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!