Kultúra

2012.09.18. 16:24

Graffiti a környezet védelmében

Végre legálisan lehetett graffitizni Kecskeméten, és a legjobb alkotók még értékes ajándékot is kaptak.

Sebestyén Hajnalka

A széchenyivárosi Rüsselsheimi játszótér melletti graffiti falakat múlt héten négy napon át fiatalok szállták meg, és készítették a jobbnál jobb „falfirkákat”. Már volt rá kezdeményezés évekkel korábban, hogy hagyományt teremtsenek a legális graffitizésnek Kecskeméten, de most mindezt egy versennyel is egybekötnék. A Termostar Kft. jóvoltából minden évben egyszer rendeznék meg graffiti versenyt adott témakörben, és a legjobbakat díjaznák. Az első verseny tapasztalatairól kérdeztünk Koncz Diánát, a szervező Helpi Eleven Ifjúsági Közösségi Tér munkatársát.

– A vártnál kicsit kevesebben jelentkeztek, összesen tizenhat alkotás készült. Voltak köztük profik is, de az amatőrök is nagyon lelkesek voltak. Mindenki örömmel vette használatba a festékszórókat. A versenyre előzetesen lehetett jelentkezni, de a helyszínen is fogadtuk az érdeklődőket. Arra azonban ügyeltünk, hogy mindenkinek egy rajzon be kellett mutatni, mit szeretne felfesteni a falra. Nem bíztuk a véletlenre. A graffitizők között inkább fiúk voltak, de egy család is benevezett – részletezte.

– A verseny a szabad alkotás mellett lehetőséget nyújtott arra is, hogy felhívjuk a figyelmet az illegális graffitik okozta károkra, hiszen végső soron ez lenne az egyik célja is a versenynek. A másik üzenete pedig idén a Környezettudatosság hangsúlyozása volt, mely egyben a verseny témáját is adta. Az alkotások mind-mind azt sugallták, vigyázzunk a Földre, az itt élő növény- és állatvilágra, éljünk és gondolkozzunk tudatosan, környezettudatosan. A verseny visszhangja pozitív volt, ez további lendületet ad a jövő évi verseny megrendezéséhez – összegezte tapasztalatokat Diána.

A graffitik sajátosságából adódóan verseny természetesen anonim volt, csak a képek címe volt ismeretes. A következő eredmények születtek: első helyezett lett a Madarak című graffiti, második a Save, harmadik a Polip. A szakértő zsűri egy különdíjat is osztott a Kukácska alkotásnak, melyet egy kissrác készített.

A graffitik ezekben a napokban is megtekinthetőek. Fél év múlva azonban lefestik fehérre a falakat, és ismét bárki graffizhet rajtuk. Rá fél év múlva hirdetik meg az újabb versenyt, folytatva a hagyományokat, új elemekkel színesítve.


 

Sebestyén Hajnalka A Polip című graffiti is a legjobbak között volt, a zsűri a harmadik helyezéssel díjazta -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!