Kultúra

2012.09.11. 18:42

Életre kelt a börtön fala

Negyven négyzetméteres falfestményt avattak tegnap a kecskeméti fiatalkorúak börtönében.

Zsámbóki Dóra

A Wéber Ede utcai intézményben fogvatartott fiatalok a börtön szögesdróttal szegélyezett falát festették át az elmúlt hetekben. A Bács-Kiskun megyében példa nélküli kezdeményezés a Pécsi Szín-Tér Egyesülettől indult, a megvalósításban pedig a kecskeméti Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület és a Kecskeméti Főiskola önkéntesei is segítettek.

A munka dandárját a fogvatartottak vállalták magukra, akiknek az óriásfestmény elkészítése egyfajta közösségépítő foglalkozás volt. Katona Krisztina ötletgazda, a Szín-Tér Egyesület projektvezetője Nicaraguából hozta magával a művészettel párosuló közösségépítés ideáját.

– Nagyon fontosnak tartottam, hogy még több fiatalt be lehessen vonni a zárt intézeti és a gyermekotthonos munkába, mert talán ezek a legijesztőbb területek. Nem is ismerjük, hogy milyenek ezek a fiatalok, mert olyan erős előítéletek működnek – mutatott rá Katona Krisztina, aki hozzátette: ezzel a módszerrel néhány hónap alatt látványos eredményt lehet elérni, és azon túl, hogy megerősítik a fiatalokat, közösséget is formálnak azokból, akik részt vállalnak a projektekben.

Kecskeméten 22 fogvatartottat vontak be a vállalkozásba, velük négy hónapig dolgoztak az önkéntesek. A tegnap bemutatott 40 négyzetméteres börtönfreskón kívül kisebb, vászonra festett képek és egy patchwork alkotás is született. A rendhagyó kiállítás megnyitón az egyik fiatal fogvatartott fiú az óriás mű értelmezésében is segítette a meghívottaknak: a képen a jó, a rossz, a börtön és a szabadság szimbóluma is látható a jelképes életút mentén.

Zsámbóki Dóra Orsós Zoltán pécsi önkéntes segítő dalokkal és lenyűgöző szájdobolással kápráztatta el a hallgatóságot a festmény leleplezése után -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!