Kultúra

2012.07.13. 16:57

Vizsgamunkából játékpark

Már van elefánt és zsiráf is a Kecskeméti Vadaskertben! Igaz, csak betonból és kerámiából, de a gyerekek örömmel fogadták az új játék állatokat. Az ifjú alkotó Lőrincz Luca, aki vizsgamunkaként készítette el a három állatfigurát, majd a diploma megszerzése után felajánlotta a Vadaskertnek.

Sebestyén Hajnalka

Lőrincz Luca, kecskeméti diáklány művészet iránti elhivatottsága már fiatalon megmutatkozott. Édesanyja, Gömöri Dorottya fazekasmester, aki évtizedeken át a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban dolgozott mint a vizuális és kézműves műhely vezetője. Luca a Kandó művészeti tagozata után a Moholy-Nagy Művészeti Egyeten tanult tovább, ahol szilikát ipari formatervezőként három hete diplomázott le. Párhuzamosan két szakot vitt, így vizuális nevelésből is diplomát kapott. Mint formatervező sokat gondolkozott azon, hogy milyen vizsgamunkát készítsen.

– Előírás volt, hogy a vizsgamunkának legyen funkcionalitása, nem lehetett dísztárgyat készíteni. Nem akartam olyan tárgyat, ami megszokott, például teás- vagy sütőkészletet, burkolatcsaládot, szaniterterméket. Valami olyanban gondolkodtam, ami köthető a gyerekekhez és a szobrászathoz is, mivel mindkettő nagyon közel áll hozzám. Kritérium volt még a számomra, hogy kis műhelyben elkészíthessem, ugyanakkor a jövőben gyári eljárásban is gyártható legyen. Így jött az ötlet a betonalapból kerámiaburkolattal ellátott állatfigurákra. Sok állatkertben láttam már hasonló játékokat, díszítőelemeket, térbútorokat. Arra gondoltam a kecskeméti Vadaskertben is jól mutatnának, és a gyerekeknek is örömet szereznék velük – elevenítette fel a tervezés időszakát Luca.

– Az egész egy rendszerre épül, hat alapformát kombináltam, melyekből bármilyen állatfigurát össze lehet rakni, és a méretüket a végtelenségig lehet növelni. A kézműves egyediségét pedig az állatok arca adja. Így született meg a két teve, két elefánt és két zsiráf, három kétoldalas figurában. Belülről betonból vannak, ezt vontam be magas tűzű kerámia burkolattal. A figurákat szeletekben raktam össze, így kisebb kemencében is elkészíthettem az egyetem műhelyében.

Talán nem látszik, de elég nehéz feladat volt, elkészítésük – teljesen önerőből – egy hónapig tartott. Természetesen nemcsak állatfigurákat lehet ezzel a rendszerrel alkotni, a térrendezésben bármi kialakítható, például asztal és pad is.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Már állnak a vadaskertben a kerámiaállatok
[/caption]

A Vadaskertben a napokban készült el a kerámiaállatok lebetonozása a faház melletti füves területen. A gyerekek már felfedezték és örömmel játszanak rajta. Pullai Béla kertigazgató örömmel fogadta a nem mindennapi felajánlást.

S ami a jövőt illeti, Luca a művészeti pályában gondolkozik. – A következő félévet Angliában, Shefieldben töltöm el, az angol nyelv mélyebb elsajátítása érdekében. A jövőben szeretnék majd nemzetközi szimpóziumokon részt venni, vendégelőadóként is, és ehhez elengedhetetlen a kiváló nyelvtudás. Nagy álmom még egy saját műhely, az első bevételeimből egy kemencét szeretnék vásárolni!

Sebestyén Hajnalka Már állnak a vadaskertben a kerámiaállatok -->

Ezek is érdekelhetik