Kultúra

2012.07.11. 16:03

Térkép a Thorma-életműhöz

Thorma címmel öt szerző tollából jelent meg a kiskunhalasi születésű, Nagybányán alkotó Thorma János festőművész életét, munkásságát, alkotásait bemutató reprezentatív és hiánypótló könyv.

Popovics Zsuzsanna

Kedden a kecskeméti Cifrapalotában mutatták be a nagyközönségnek, ahol e hónap végéig látható az a kiállítás, amely Magyarországról indulva Európának is meg szeretné mutatni Thorma János kevéssé ismert festményeit. Szerzői: Bay Miklós műgyűjtő, Büki Barbara, Kovács Zita és Rád Szilvia művészettörténészek, valamint Szakál Aurél, a kiskunhalasi Thorma Múzeum vezetője, egyben a nemzetközi Thorma vándorkiállítás megálmodója.

– A katalóguskönyv egyértelmű nyeresége a Thorma-irodalomnak, megbízható pontossággal és szakszerűséggel kalauzol Thorma János életművében – fogalmazott laudációjában Sümegi György művészettörténész. – A festő halálának 75. évfordulója évében megrendezett vándorkiállítással együtt bizonyosan hozzájárul Thorma művészetének minden korábbinál részletesebb megismeréséhez.

Sikeresen szolgálja mindezt, hogy a könyvben szereplő írások négy nyelven jelenek meg - magyarul, románul, angolul és németül -, továbbá, hogy az album összesen 119 Thorma tanulmányt és reprodukciót mutat be.

A Cifrapalotában debütáló tárlatot már ötezernél is többen látták, a közönséget tehát megnyerték Thorma János újra felfedezett festményei. A sikert azonban nem adják ingyen, a vándorkiállítás létrejöttén, a könyv megszületésén sokan dolgoztak kevés pénzért, de annál nagyobb kitartással és lelkesedéssel 0 mutatott rá Szakál Aurél. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szakál Aurél mutatja be a Thorma-kötetet, mellette, jobbról: Bay Miklós, Kovács Zita és Sümegi György látható
[/caption]

Hamarosan további két kötettel bővül a Thorma-szakirodalom. Thorma Gábor tollából még a nyáron nyomdába kerül a Thorma Krónika, illetve készül a Thorma levelezését bemutató kötet. Utóbbi kiadásának ideje - pénzforrás híjján - egyelőre bizonytalan.

Popovics Zsuzsanna Szakál Aurél mutatja be a Thorma-kötetet, mellette, jobbról: Bay Miklós, Kovács Zita és Sümegi György látható -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik