Kultúra

2012.07.26. 16:44

Ének és citeraszó a diákotthonban

A népzenét és néptáncot kedvelők randevúznak a tiszakécskei diákotthonban egy héten keresztül.

Szentirmay Tamás

Ez már a huszonnyolcadik tábor, amit a Tisza Folk Alapítvány szervez. A tábort annak idején Pribojszki Mátyás citeraművész alapította és a helyi Zoboki Józsefné Ilonka néni segítségével, huszonnyolc évvel ezelőtt Tiszakécskén valósították meg. Ezt követően Urbán Zoltánnak adták át a staféta botot, aki létrehozta a Tisza Folk Alapítványt. Azóta, minden évben meg tudták rendezni a népzenei és néptánc tábort.

– Húsz éven keresztül mindig Tiszakécskén szerveztük meg a tábort, ezt követően pedig különböző településeken: Velencén, Szentesen, majd pedig Simán – meséli Koncz László táborvezető. Az utóbbi helyet azonban már kinőttük. Kovács Ernő polgármester megkeresett bennünket, hogy újra Tiszakécskén rendezzük meg a tábort, ezért hazajöttünk.

Jelenleg százhuszonhárom tanulni vágyónk van, akiket szakképzett oktatók tanítanak. Kétharmad részük tizennyolc éven aluli, ez pedig azt jelenti, hogy fiatalodott a tábor. Az ország különböző részéről érkeztek népzenét kedvelők, de Szlovákiából, Ausztriából, Belgiumból és a legmesszebbről az USA-ból is van vendégünk. Nógrádi István bácsi évek óta velünk tölti ezt az időszakot, már hetven év fölött van. A legfiatalabb lakónk pedig hat éves.

Koncz Lászlótól megtudtuk, hogy a táborlakók zöme citerán játszik, néhányan hegedűn és furulyán, húszan pedig éneket tanulnak. Oktatást délelőtt és délután is tartanak öt és fél órában. Ezen felül vannak tábor szintű összejövetelek, ahol dalokat tanulnak, így gyakorlatilag naponta hét óra a kötelező oktatás. Természetesen vannak egyéb programok is, mint például különböző előadások, kézműves foglalkozások és az esti néptánc, amelyen nem csak a tábor lakói vehetnek részt, hanem bárki, és ezért fizetnie sem kell.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A százhuszonhárom tiszakécskei táborlakó zöme citerán játszik, akiket szakképzett oktatók tanítanak
[/caption]

Fülöp Zsuzsanna az erdélyi Székről érkezett, már nem először jár a táborban. Most a széki nyaklánc és a szoknyakészítést mutatta be, és kötetlen beszélgetés formájában beszélt szülőfalujáról, történetéről, hagyományáról, az ottani esküvőkről. Fellépett a Bugyiról érkezett Tik trió is. A három fiatal lány sok hangszert szólaltatott meg, mindenki örömére.

Sok a visszajáró vendég, de ebben az évben azok is sokan vannak, akik először vesznek részt a munkában. Összesen tizenkét csoportban folyik az oktatás, amiből tíz citeratanulással, kettő pedig énekkéssel tölti el az időt. Jövőre ismét szeretnék megrendezni a tábort Tiszakécskén.

Ma gálaműsor

A tábor lakói pénteken gálaműsor keretében mutatják be azt, hogy mit tanultak az egy hét alatt. Az Arany János Művelődési Központ nagy termében bárki megnézheti előadásukat. Minden csoport önálló műsort ad, de a gála végén mindenki ott lesz majd a színpadon, ahol énekelni és táncolni fognak, a zenét pedig a tábor vezetői szolgáltatják.

Szentirmay Tamás Ma gálaműsor A tábor lakói pénteken gálaműsor keretében mutatják be azt, hogy mit tanultak az egy hét alatt. Az Arany János Művelődési Központ nagy termében bárki megnézheti előadásukat. Minden csoport önálló műsort ad, de a gála végén mindenki ott lesz majd a színpadon, ahol énekelni és táncolni fognak, a zenét pedig a tábor vezetői szolgáltatják. A százhuszonhárom tiszakécskei táborlakó zöme citerán játszik, akiket szakképzett oktatók tanítanak -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!